Zemřel O.J. Simpson (1947-2024)

Zemřel O.J. Simpson (1947-2024) | Fandíme filmu
HBO
Sportovec a herec, který měl mnoho problémů se zákonem a stal se objektem televizních hitů už není mezi námi.

Ve věku 76 let zemřel Orenthal James Simpson, běžně známý jako O.J. Simpson. Rodina oznámila, že Simpson zemřel včera, na následky rakoviny, obklopený svojí rodinou.

Orenthal se narodil roku 1947 v Kalifornii, do rodiny nemocniční úřednice a zaměstnance banky, který zároveň vystupoval jako drag queen. V dětství trpěl O.J. křivicí, jeho rodiče se rozvedli a v pubertě vstoupil do pouličního gangu. Několikrát byl zatčen a strávil čas ve výchovném ústavu. Po jednom ze svých zatčení se setkal s baseballistou Williem Mayesem, který ho měl nabádat k tomu, ať začne sekat latinu. O.J. později tvrdil, že mu Mayesovo promluvení do duše opravdu pomohlo.

Dokončil střední školu, kde byl členem fotbalového týmu. Díky fotbalu se dostal na vysokou školu, kde se kromě amerického fotbalu věnoval také různým běžeckým disciplínám. V letech 1969-1979 hrál profesionálně fotbal v NFL, na pozici running backa. Nikdy nevyhrál s žádným týmem Super Bowl, ale na individuální úrovni získal titul hráče roku, nejlepšího útočníka roku, dostal se opakovaně do all-star týmu, vyhrál bodování a byl přijat do síně slávy týmu Buffalo Bills.

Po konci sportovní kariéry hledal úspěch v šoubyznysu. Čas od času komentoval fotbalová utkání, ale snažil se prosadit také v Hollywoodu. Poprvé vystupoval už v roce 1968 ve vedlejší roličce policejního seriálu Dragnet. Roku 1974 vystupoval ve filmech Člen klanu a Skleněné peklo. Následovaly třeba sci-fi Kozoroh 1 (1977) nebo kriminálka Palebná síla (1979). Širšímu publiku nicméně bude nejlépe známý asi jako detektiv Nordberg z komediální trilogie Bláznivá střela z let 1988-1994.

V roce 1994 se nicméně Simpsonův život obrátil vzhůru nohama. Byl obviněn z vraždy své exmanželky Nicole Brown Simpson a jejího přítele Rona Goldmana. Následně prchal před policií v nechvalně proslulé honičce po kalifornské dálnici, kde jeho ujíždění v bílém Fordu přenášela živě televize. Následně byl dlouhé měsíce souzen a nakonec shledán porotou nevinným, ačkoliv do dnešního dne zůstávají kolem případu nejasnosti. Následně byl za stejná úmrtí souzený v občanském řízení, kde byl shledán vinným a měl zaplatit pozůstalým přes 33 milionů dolarů. Byl v podezření z daňového úniku, obchodu s drogami, praní špinavých peněz, napadení či ozbrojené loupeže, za kterou strávil devět let ve vězení.

Simpsonův fascinující příběh vždy přitahoval média. Nejvíc pozornosti přitom vysloužily dvě televizní série z posledního desetiletí: Dokumentární seriál O.J.: Made in America od HBO a dramatický seriál American Crime Story - Lid versus O. J. Simpson z dílny Ryana Murphyho.

Upřímnou soustrast pozůstalým.

Titulní foto je z dokumentu O.J.: Made in America

Zdroj: Oficiální sociální účet O.J. Simpsona

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest