Napoleon: Finální trailer a co říkají recenze

Napoleon: Finální trailer a co říkají recenze | Fandíme filmu
Apple TV+
Zobrazit dalších 9 obrázků
Máme se těšit na bitvy a strhující herce, ale vypadá to, že Ridley Scott zase jednou uvádí do kin zkrácenou verzi svého filmu.

Do premiéry historického velkofilmu Napoleon zbývají pouhé dny. V médiích se spustila zábavná roztržka mezi režisérem Ridleym Scottem a francouzskými recenzenty. Ti snímku vyčítají historickou nepřesnost, což Scott šmahem smetl ze stolu. Francouzi podle něj nemají rádi ani sebe, natož cokoliv dalšího, a nikdo z kritiků u událostí nebyl osobně, takže podle něj nemají tušení, co se vlastně stalo nebo nestalo.

Zveřejněný byl finální trailer, který cituje z recenzí anglicky píšících novinářů. Marketing samozřejmě vybírá jen pochvaly, ale co se reálně můžeme z recenzí dozvědět? Nejsou jednoznačně pozitivní, ačkoliv chvála mírně převažuje. Audiovizuální zpracování je prý ohromující, historické bitvy jsou masivní. Brutalita doby je vykreslována v plné síle a výkony Joaquina Phoenixe a Vanessy Kirby v hlavních rolích jsou údajně strhujících, ačkoliv nemusí být vždy tak docela jasné, co přesně se vlastně snaží o postavě divákům předat.

Což je snímku vytýkáno obecně nejvíc: Jeho povrchnost, zkratkovitost. Film chvátá kupředu zběsilým tempem, nikde se zbytečně nezdržuje, přesto dokáže jen škrábnout po povrchu rozsáhlého historického období. Napoleon se nebojí až fraškovitého humoru, který mu pomáhá vykreslit vojevůdcovy poklesky a slabosti, ale nikdy tak docela nedokáže postihnout, proč by vlastně měl být tak úžasný, co přesně mu dopomohlo uchopit moc. O jeho výjimečnosti se stále mluví, ale vlastní mechanika jeho vzestupu podle řady recenzentů chybí – prostě se skáče v čase k dalším a dalším historickým momentům, kdy má divák přijmout jako fakt, že se mezitím Bonaparte opět posunul na společenském žebříčku směrem vzhůru.

Potíž možná spočívá v tom, že jak už to tak bývá, Ridley zase natočil extrémně dlouhý film a do kin uvádí jeho zkrácenou verzi. Stalo se to u Blade Runnera, Království nebeského či Promethea. A teď se zase opakuje situace, kdy v kinech uvidíme asi o hodinu, hodinu a půl méně, než trvá původní režisérova vize. Takže pokud se vyprávíte na Napoleona do kina a zařadíte se mezi ty, kteří mají pocit, že snímku „něco“ chybí, tak nezoufejte, snad se někdy později dočkáme režisérského sestřihu, jak se občas u Scottových filmů poštěstí.

Krom traileru přikládáme také nejnovější fotky a plakáty.

Podle oficiální synopse film zachycuje Napoleonovy (Joaquin Phoenix) slavné bitvy, jeho neukojitelné ambice a neskutečnou strategickou rozhodnost. Film jej představí jako výjimečného vojenského velitele a válečného vizionáře. Poznáme také hodně z blízka Napoleonovy začátky, jeho nemilosrdné stoupání po mocenském žebříčku a jeho vrtkavý vztah s manželkou Josefínou (Vanessa Kirby). Scénář filmu napsal David Scarpa, režíruje Ridley Scott. V dalších rolích vystupují Tahar Rahim, Matthew Needham či Paul Rhys. Snímek bude uvedený v našich kinech 23. listopadu 2023, nějakou dobu poté na službě Apple TV+.

Podklady a foto: Apple TV+

Galerie: 10

Napoleon: Finální trailer a co říkají recenze | Fandíme filmu Napoleon: Finální trailer a co říkají recenze | Fandíme filmu Napoleon: Finální trailer a co říkají recenze | Fandíme filmu Napoleon: Finální trailer a co říkají recenze | Fandíme filmu Napoleon: Finální trailer a co říkají recenze | Fandíme filmu Napoleon: Finální trailer a co říkají recenze | Fandíme filmu Napoleon: Finální trailer a co říkají recenze | Fandíme filmu Napoleon: Finální trailer a co říkají recenze | Fandíme filmu Napoleon: Finální trailer a co říkají recenze | Fandíme filmu Napoleon: Finální trailer a co říkají recenze | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest