Akira: Co způsobuje neustálé odklady

Akira: Co způsobuje neustálé odklady | Fandíme filmu
V čem je scénář amerického remaku tak problematický? Na tuto otázku se pokusil odpovědět jeden ze scenáristů Garry Whitta.

Vývoj celovečerní hrané US verze Akiry se už od prvopočátku pohybuje po hodně trnité cestě. U projektu se už vystřídala celá škála tvůrců, od režisérů přes herce až po scenáristy. Pořád to ale nesměřuje k realizaci a podle posledních zjištění ještě asi dlouho směřovat nebude. Naposledy jsme slyšeli, že se pracuje na úpravě scénáře, jež měla údajně opravdu hodně pošlapat koncept originálu, takže muselo přijít na řadu další přepisování. Garry Whitta, jeden z prvních scenáristů, při propagaci sci-fi Po zániku Země prozradil, proč Akiru není tak lehké odlepit od země.

Whitta na scénáři pracoval asi půl roku s jedním z režisérů, jimž byl krátce Ruairi Robinson. Jenže dělat scénář k takto kultovnímu dílu je o vylámaní zubů. Společně se snažili přijít na způsob, jak sestavit film, jenž by si při skromném rozpočtu mohl klidně zachovat  přístupnost R. Jenže v animovaném Akirovi se toho seběhne vážně dost – stylová honička na futuristických motocyklech, plno soubojů a efektních demolic. Takže nízký rozpočet by při takových trikových náročností nebyl zkrátka možný. Muselo se proto ubrat na drsnosti, ale zároveň tak, aby se tím příliš nenarušila podstata samotného filmu. Zkrátka oříšek.

Jedním z dalších problémů, jak už bylo několikrát zmíněno, bylo přesunutí děje z Japonska do Spojených států. Whitta přišel s řešením, jak to udělat tak, aby se Kaneda s Tetsuem utkali v Americe. V budoucnosti musí USA vyhlásit ekonomický krach. Kvůli této situaci Američané podniknou zoufalý krok a prodají ostrov Manhattan Japoncům, jejichž ekonomika získává stále na síle. Díky tomuto kontraktu se Japonsku vyřeší jejich problém s přelidněním, kterým jejich zemička v té době trpí. A tak vznikne Neo Tokyo, kde se američtí obyvatelé stávají pozvolna menšinou a po ulicích bývalého Manhattanu se potulují spíše asiaté. Aspoň tímto způsobem se scénář pokusil o nějaký kompromis. Kolik z Whittových nápadů však zůstalo ve finálním scénáři, lze jen velmi těžko odhadnout, poněvadž po neustálém přepisování pravděpodobně nezůstal kámen na kameni. Budoucnost remakeu Akiry je nejasná a kdo ví, zda se ho vůbec někdy dočkáme.

Zdroj: Collider

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest