Téma: Co všechno dal Shane Black filmovému světu

Téma: Co všechno dal Shane Black filmovému světu | Fandíme filmu
Režisér a scenárista třetího Iron Mana momentálně sklízí sladké ovoce ze stromu úspěchu. Jenže Shane Black není mužem jediné chvíle, ba naopak!

Třetí "Železný muž" s tváří Roberta Downeyho Jr. momentálně vesele brázdí kinosály po celém světě a vydělává při tom desítky milionů dolarů. Je složité odhadnout, kam až to na finančním žebříčku Iron Man 3 dotáhne, ale vysněná miliarda je po hyperúspěšném americkém otvíráku setsakramentsky blízko. Kdo slízne smetanu? Inu, bezpochyby Downey Jr., nějakou tu prémii si asi odklepne Kevin Feige a v neposlední řadě bude po zádech poplácán i člověk nejpovolanější, kterým je scenárista a režisér Shane Black. Především mladší comicsoví fanoušci možná ani nevědí, jaká osobnost měla Železňáka prakticky kompletně ve svých rukách. A to je třeba napravit! Ostatní by mohli dát zavděk připomenutím kariéry jednoho z nejšikovnějších "pisálků" poslední doby.

Black se narodil 16. prosince 1961 na severovýchodě Spojených států ve městě Pittsburgh v Pennsylvánii, kde také strávil značnou část svého dětství, než se s rodiči přestěhoval do Californie. Zde navštěvoval střední školu a vystudoval prestižní univerzitu UCLA. Původně se Shane hodlal stát hercem a tento sen si alespoň zčásti splnil. Nejdříve v roce 1986 uzmul miniroličku v hororovém béčku Night of the Creeps, které režíroval jeho spolužák a dlouholetý přítel Fred Dekker. Do vyšší ligy se pak dostal o rok později, neboť se představil po boku Arnolda Schwarzeneggera v akčním sci-fi spektáklu Predátor zručného režiséra Johna McTiernana. Střihnul si žoldáka jménem Hawkins, jehož agresivní návštěvník z vesmíru slupne k snídani. V té době bylo však již rozhodnuto o změně směřování jeho kariéry, poněvadž hraní nebylo "tím pravým ořechovým". I tak se ještě několikrát před kameru vrátil.

Už o tři roky dříve, v roce 1984, když mu bylo 23 let, napsal za šest týdnů první verzi scénáře k akčnímu hitu Smrtonosná zbraň. Kuráž mu dodal právě Dekker, jenž Blacka pošoupnul tím správným směrem. Studio Universal následně materiál odkoupilo za $250 000. Přiběh nesourodé dvojice policajtů, postaršího Roberta Murtaugha a sebevražednými sklony pronásledovaného Martina Riggse, přesně vystihuje Shaneův styl psaní. Svižné a místy ponuré vyprávění, které je protkáno vtipným škádlením, drsnou mluvou, řadou narážek, množstvím zvratů, nejedním odhalením a dynamickou akcí. Současně třeba připsat velký kredit režisérovi Richardu Donnerovi, který látku zpracoval excelentním způsob, když naplno využil ohromného talentu Mela Gibsona a hereckých zkušeností Dannyho Glovera. Z filmu se brzy stala klasika akčního žánru a vzor moderních "buddy movies". První "Zbraň" byla devátým nejúspěšnějším filmech v amerických kinech v roce 1987 a celosvětové tržby dosáhly $120 milionů.

Na pokračování série měl Black pramalý, pokud vůbec nějaký, vliv. Nicméně pouze za nástřel možného vývoje vyinkasoval dalších $125 000, ač se jeho nápady realizace zřejmě nedočkaly. Původní idea byla taková, že Gibsonova postava na konci dvojky zemře, což se Warnerům zrovna dvakrát nelíbilo. Neshody vyústily v Shaneův odchod. Na "trojce" a "čtyřce" se již nepodílel vůbec.  Další obrovská pecka následovala "už" za čtyři roky. V roce 1991 natočil akční génius Tony Scott dle Blackova scénáře kultovní akční krimi komedii Poslední skaut, v níž charismatický Bruce Willis takřka archetypálně ztvárnil postavu sarkastického a zahořklého detektiva Joe Hallenbecka. Kombinace výjimečného scénáře, kvalitního režiséra, dua Willis & Wayans a nespočtu hlášek je příkladem dokonalé souhry mezi formou a obsahem.

Roku 1993 si Shane zopakoval spolupráci s McTiernanem a výsledkem byla rozpačitě přijímaná akční komedie Poslední akční hrdina s Arnoldem Schwarzeneggerem v hlavní roli. Pokus o opulentní hollywoodskou sebereflexi se ukázal jako nefunkční a fanoušky do kina nedotáhl ani rakouský svalovec. Scénář nebyl původní Blackovou prací, avšak za přepsání dostal více než $1 milion. O tři roky později pak spatřil světlo světa akcí napěchovaný thriller Dlouhý polibek na dobrou noc o zatraceně nebezpečné agentce, jež ztratila paměť. Režíroval Renny Harlin, v hlavních rolích se představili Geena Davis a Samuel L. Jackson a konto našeho scenáristy ztěžklo o $4 melouny. Oba dva snímky ovšem finančně propadly a jeden z nejlépe placených "psavců" v Hollywoodu se na dlouhou dobu odmlčel.

Až v roce 2005 se vrátil s krimi komedií Kiss Kiss Bang Bang, která představuje jeho režijní debut. Scénář si napsal přirozeně sám, když vycházel z knižní předlohy Bretta Hallidaye. Hlavní roli si zde střihnul Robert Downey Jr., přičemž se jednalo o návrat ke kořenům - moře hlášek, slovní přestřelky, nepřeberné množství sarkasmů v kombinaci s atmosférou brakových detektivek. V následujícím roce ještě napsal pod pseudonymem Holly Martins scénář ke kraťasu A.W.O.L. s Davidem Morsem v hlavní roli a potom opět pauzíroval. Letos se pak znovu vrátil, aby všechny okouzlil třetím Iron Manem. Zdá se, že se mu to povedlo dokonale!

Bez tohoto nesmírně talentovaného scenáristy a režiséra by byl filmový fanoušek ochuzen o nejeden nezapomenutelný zážitek. Jeho osobitý styl nemusí sedět každému, leč komu zachutná, ten (ta) bude chrochtat blahem.

A který film z Blackovy filmografie máte nejraději vy?

Iron Man 3

03.05.2013 | USA, Čína
Akční, Sci-Fi, Dobrodružný, Fantasy
Info o filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest