Iron Man: Robert Downey Jr. se Starkem končí

Iron Man: Robert Downey Jr. se Starkem končí | Fandíme filmu
Za jak dlouho a co v jeho rozhodování hraje roli.

Nikdo nemládne a všichni jsme tedy vždycky věděli, že roli Tonyho Starka nebude hrát Robert Downey Jr. věčně. Avšak poslední dobou se o Downeyho důchodu mluví čím dál víc. Nejprve před časem vzbudilo spekulace ukončení Robertovy dosavadní smlouvy, která platila pouze do natočení Iron Mana 3. Tehdy ještě Starkův představitel všechny uklidnil, když uvedl, že o prodloužení kontraktu se jedná. Je také velice nepravděpodobné, že by k nějaké dohodě nakonec nedošlo. Teď Downey upřesnil, o jak dlouhém prodloužení se vlastně bavíme.

Robertovi je už 48 let a při natáčení Iron Mana 3 se zranil při poměrně rutinním poletování na drátech, jakých do té doby bez úhony zvládl nesčetně. To byl jeden z mnoha impulzů k tomu, aby začal  uvažovat o tom, jak dlouho ještě může role v akčních velkofilmech zvládat. Značnou váhu samozřejmě má i skutečnost, že blockbusterům věnoval několik posledních let svého života, a tak by chtěl pro změnu zkusit zase nějakou menší produkci, možná režírovat. Podle svých slov si tak dokáže představit, že v roli vydrží ještě tak zhruba tři roky. Co to znamená pro nás fanoušky? Downeyho téměř určitě uvidíme v Avengers 2, možná v jednom dalším filmu. Nicméně nevěste hlavu, nic samozřejmě není definitivní a Downey zkrátka mluví o tom, jak to cítí právě teď. Není vyloučené, že do budoucna změní názor.

Existuje také celá řada okolností, které by situaci mohly pozměnit. Zdá se, že Downey od superhrdinů potřebuje menší pauzu. Mohl by tedy přestat točit Iron Many a pouze se jednou za pár let objevit v Avengers. Od role by si dostatečně odpočinul, navíc z toho co víme z natáčení první týmovky (ve které Tony Stark stráví na plátně jen něco přes půl hodiny), měl Robert při natáčení docela pohodičku. Většinu scén sfouknul v tričku ve studiu nebo před zeleným pozadím. Kdykoliv byl na plátně muž v železném obleku, jedná se o kaskadéra nebo animovanou postavu, na kterou je Downeyho obličej nanesen dodatečně v postprodukci. Za tuhle práci podle všeho dostal herec zaplaceno zhruba 50 milionů dolarů, což není špatné kapesné, co říkáte?

Pokud by Marvel finančně přitlačil, vždycky je podle mě šance, že by Downey oblékl oblek alespoň jednou za čas, aby si své malé nezávislé filmy mohl točit s pěkným důchodovým příspěvkem. Klidně si dokážu představit, že by se Tony Stark přesunul maličko do pozadí, do podobné role, jakou v prvním filmu zaujímal Nick Fury, velel by odněkud z ústředí, k tomu by Robert nadaboval digitálního Iron Mana v závěrečné bitvě a všichni by byli spokojení. Downey by dostal královsky zaplaceno, Marvel by ho mohl nacpat do trailerů a na plakáty a fanoušci by Tonyho dostali alespoň špetku.

A co bude, až Downey opravdu nebude? Už dříve se ředitel Marvelu Kevin Feige vyjádřil v tom smyslu, že by studio dost možná inspirovalo Jamesem Bondem a roli jednoduše přeobsadilo. Což není nepředstavitelná myšlenka, u agenta 007 to přeci jen taky (většinou) funguje, avšak momentálně má asi většina fanoušků spojeného Tonyho Starka právě s Robertem, který je jedním z podstatných důvodů, proč jsou filmy od Marvelu tak úspěšné. Jaké jsou tedy další varianty? Studio by se mohlo zkusit obejít úplně bez Iron Mana (škála postav je široká a nečekaná hvězda může vyrůst i z budoucích představitelů), anebo by mohl brnění začít oblékat někdo jiný, podobně jako v komiksech. Tam je poměrně běžné, že jedno alter-ego vystřídá vícero jedinců, jako Iron Man sloužil vedle Tonyho především Rhodey, kterého momentálně můžeme ve filmech vídat jako War Machine/Iron Patriota.

Co vy na to? Kolik filmů ještě Downey natočí, než s rolí opravdu sekne? Jeden? Dva? Nebo víc? A co by měl dělat Marvel s Iron Manem, až Robert skončí definitivně?

Zdroj: Slashfilm

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest