Krev a pot: Obětem vadí zlehčování zobrazených zločinů

Krev a pot: Obětem vadí zlehčování zobrazených zločinů | Fandíme filmu
Bayovo Pain & Gain je natočené podle skutečných událostí a jejich přeživším obětem se nelíbí, jak "vesele" je film vykresluje.

Filmoví diváci vždycky milovali zlobivé hochy v hlavních rolích, násilí i černou komedii. Na tom by asi nebylo nic zvláštního. Jenže co se stane, když natočíte film podle skutečné události? Správně, existuje určitá šance, že se někdo ozve. A přesně to se stalo v případě Bayova Pain and Gain.

V trailerech vidíme prosluněné Miami, všeobjímající pohodu a (anti)hrdiny vykreslené jako roztomilé poplety, kteří v životě zkrátka neměli štěstí, a tak se rozhodli přilepšit si „neškodným“ únosem jednoho straaašně zlého byznysmena, který si vlastně ani všechny ty peníze nezaslouží. Skutečnost byla poněkud závažnější a oběti a pozůstalí se na to teď snaží upozornit.

Ve stručnosti připomínáme, že Krev a pot pojednává o třech kamarádech z posilovny, kteří už mají dost toho, že se celý život někam pachtí, ale stále se jim nedaří dosáhnout toho pravého "amerického snu". Proto v životě udělají jedno nešťastné rozhodnutí a pokusí se o únos milionáře Kershawa, který si podle jejich logiky mamon stejně nezaslouží, protože k němu přišel nečestně.

Podnikatel Marc Schiller sice byl souzen za zpronevěru, ke které se přiznal (a později ji opět popřel), nicméně tvrdí, že rozhodně není zhýralý pracháč s doutníkem v koutku a polonahými slečnami po boku, jak jím inspirovanou postavu (tedy Victora Kershawa, kterého ztvárnil Tony Shalhoub) vykresluje film. Stejně tak Daniel Lugo (Mark Wahlberg) a jeho kumpáni nebyli žádní okolnostmi přinucení popletové. Lugo byl odsouzený podvodník, který nekalými praktikami mámil peníze ze seniorů.

Podvodníčci se skutečně šestkrát pokusili o únos Marca Schillera, nakonec uspěli, drželi ho měsíc v zajetí a mučili ho (pálili ho zapalovačem, dávali mu elektrické šoky paralyzérem, zkoušeli na něm waterboarding a spánkovou deprivaci), dokud na podvodníčky nepřepsal svůj majetek. Následně se Schillera pokusili zbavit, a tak ho opili a naložili do zapáleného auta, které narazili do sloupu. Schillerovi se zázrakem podařilo z auta uniknout, načež ho únosci dvakrát přejeli dalším vozidlem. Schiller přežil, avšak následkem zranění nemohl několik týdnů chodit a vypadalo to s ním hodně bledě.

Ještě horší osud potkal Franka Grigu a jeho přílkyni Krisztinu Furton, maďarské přistěhovalce. I je chtěl gang unést, jenže Griga se začal bránit a byl ubit k smrti. Furton byla podána srmtící dávka koňských sedativ. Podvodníčci pak těla rozřezali a roztrousili po jihu Floridy. Když byl gang konečně dopaden, dva členové byli odsouzeni k smrti, třetí k patnácti letům vězení.

Proti jejich heroizaci protestuje kromě Schillera také Zsuzsanna Griga, sestra zavražděného Franka Grigy. Studio ani filmaři s nikým z nich nemluvili a ani mluvit nechtějí (Schiller se dokonce označuje jako „persona non grata“), a to přesto, že film vychází z novinového článku, který vznikl právě na základě rozhovoru se Schillerem. Ten se nakonec k celé věci postavil tak, že letos v lednu vydal knižně svou vlastní verzi příběhu, nazvanou Pain and Gain - The Untold True Story. Jediný ze zúčastněných, kdo se filmařů zastal je Ed Du Bois, vyšetřovatel, kterého Schiller najal, aby proti jeho trýznitelům sesbíral usvědčující důkazy. Ten tvrdí, že ve filmu je hodně „Hollywoodu“, ale jádro původního článku v něm skutečně je. Nicméně Du Bois by se dal označit za podjatého – ve filmu by si měl střihnout menší cameo.

Co vy na to? Měli by filmaři brát ohledy na oběti nešťastných událostí? Je nekritické, či snad dokonce polehčující vykreslení prokazatelných kriminálníků zavrženíhodná praxe? Nebo se oběti ozývají čistě kvůli své osobní nespokojenosti s vykreslením událostí a filmaři by měli mít na uměleckou licenci absolutní nárok? Je také třeba připomenout, že jsme doposud viděli pouze trailery (a ani oběť a pozůstalá zatím film neviděly) a vyznění celého filmu se od nich může lišit.

Pokud chcete slyšet vyjádření samotného Marca Schillera na vlastní uši, pusťte si rozhovor, uveřejněný na stránkách magazínu Huffington Post, část se Schillerem začíná zhruba v čase 19:10. Schillerovu tragédii samozřejmě nechci nijak snižovat, nicméně jsem se při sledování videa nějak nemohl zbavit dojmu, jako by do pořadu především přišel propagovat svou knihu (o které ovšem tvrdí, že nevznikla za účelem vytváření zisku, má „pomáhat lidem“). Pain and Gain vstoupí do našich kin 11. července, budeme zvědaví na vaše komentáře.

Zdroje: Huffington Post I, Huffington Post II

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest