Smrtonosná past 5: Nejhorší a nejvýdělečnější film série?

Smrtonosná past 5: Nejhorší a nejvýdělečnější film série? | Fandíme filmu
Zámořští kritici Johna McClanea sestřelili, diváci na to ale zatím neslyší.

Už když jsme vám před týdnem zprostředkovali první reakce na pátou Smrtonosnou past, bylo docela jasné, že to s novým dobrodružstvím Johna McClanea nebude co do kvalit nějak valné. Ono už jména v kolonce režie a scénář neslibovala zrovna velkou parádu, nicméně ortel, jaký vyřkli zámořští kritici, je možná i pro tak ikonickou postavu, jakou McClane je, trošku krutý. Suma sumárum, na serveru Rotten Tomatoes, evidujícím anglicky psané recenze, má Smrtonosná past 5 pouze 17% recenzí vedených jako pozitivní. Průměrně přitom dostává známku 4,1 z 10. V tomto ohledu se jedná jednoznačně o nejhůře hodnocený snímek celé série. V recenzích se jednak opakují argumenty, které jsme vám předložili už před týdnem, kromě nich se čas od času objeví i nějaká ta cynická reakce (např. výzva Willisovi, že pokud chce opravdu šestým dílem sérii uzavřít, bylo by dobré, aby si alespoň před natáčením přečetl scénář, aby zjistil, jestli film bude vůbec za něco stát). Kromě toho se také často zmiňuje argument, že ačkoliv má pátý díl pouze 97 minut, subjektivně je prý nejdelší z celé série (samozřejmě v tom horším slova smyslu).

Spíše v marginálním počtu se objevují i spokojené reakce, které zmiňují především argument o tom, že pokud někdo totálně vypne mozek, tak si užije poměrně solidní zábavu během amerického prodlouženého víkendu. A co je zajímavé, tento typ návštěvníků v amerických kinech zatím, zdá se, převažuje. Navzdory zdrcujícím recenzím totiž snímek obdržel od diváků podle informací serveru Cinema Score hodnocení B+, což je velmi solidní skóre. Ba co víc, ani první tržby nevypadají nijak špatně. Snímek urval z půlnočních projekcí ze středy na čtvrtek necelý milion dolarů (mimochodem více než třeba druzí Expendables) a včera na Valentýna z toho káplo něco přes 8 milionů. McClanea sice včera předběhla romantika Safe Heaven, u té se však čeká, že další dny budou její tržby klesat rychleji.

Smrtonosná past 5 by tak podle odhadů měla s přehledem ovládnout víkend, v Americe mají navíc v pondělí volno díky oslavám narození George Washingtona, což pro pátou Past znamená další dolary navíc. Odhady se zatím různí, nicméně to vypadá, že po pondělku by měla mít novinka Johna Moorea na svém kontě více než 45 mega (nejoptimističtější předpovědi hovoří až o 55 míčích). Na R-kový film je to zatracený úspěch, pokud se totiž podíváme do minulosti, čtvrtá Past to (s ratingem PG-13) o prvním víkendu dotáhla "jen" na 33 milionů. Pravda, startovala až v pátek a navíc ve větší konkurenci v létě, na druhou stranu je to jen pár týdnů, kdy v kinech totálně selhali Arnold se Slyem. Podobný výsledek pro Smrtonosnou past 5 je (při jejích údajných všemožných kvalitách) bezesporu trefou do černého. Snímku se navíc díky přesunutí děje do Ruska otevírá velký komerční potenciál především na evropských trzích (dominovat samozřejmě bude ten ruský), vůbec bychom se tedy nemuseli divit, kdyby výdělky ze zbytku světa převýšily ty u čtyřky. A už vůbec se nemůžeme divit, že u Foxů již pilně pracují na šestém dílu.

Zdroj: Deadline

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest