Hořící keř: Jan Palach zdarma, legálně a pro všechny!

Hořící keř:  Jan Palach zdarma, legálně a pro všechny! | Fandíme filmu
Pusťte si jeden z nejambicioznějších a nejdůležitějších filmů, které v našem prostoru za poslední léta vznikly a zapojte se do celospolečenské diskuse.

Hořící keř je jednou z největších filmových událostí, jaké se za poslední léta v našem malém rybníčku udály, a tak je logické, že je o třídílnou minisérii obrovský zájem. Jen co stanice HBO odvysílala první část, zaplavily neautorizované kopie šedou zónu internetu a všichni diváci bez kabelovky se jali čile stahovat. HBO na to zareagovalo pohotově a především racionálně! Místo toho, aby dělalo trapné bu bu bu a pokoušelo se stahování pirátských kopií zastavit (což by mělo asi takový účinek, jako snaha o ucpání přehrady špuntem do vany), nabídlo první část na svých stránkách zdarma! To je, na rozdíl od planého vyhrožování, pozitivní reklama, která může přesvědčit k předplatnému kabelovky alespoň část neplatících diváků, kteří by jinak o podobném kroku nikdy nepřemýšleli. Technické řešení přehrávače HBO GO není zrovna ideální, ale darovanému koni na zuby nekoukej.

Jak už bylo naznačeno v úvodu, Hořící keř je původní produkce HBO Europe a tudíž snahou o následování HBO americké, která nás kvalitní televizní produkcí zásobuje už dlouhá léta a pravidelně (U nás se sem tam objeví nějaká ta osamělá vlaštovka, jako třeba seriál Terapie). Čtyři hodiny dlouhý snímek, rozdělený do třídílné minisérie, nám přibližuje události, jež následovaly po upálení Jana Palacha, který svým činem chtěl v roce 1969 vyburcovat Čechy z letargie, do které společnost upadla po vpádu vojsk Varšavské smlouvy. Stěžejním momentem Hořícího keře by měl být boj Palachových pozůstalých a právničky Dagmar Burešové proti Vilému Novému, poslanci KSČ, který se z Palacha snažil v očích veřejnosti vytvořit loutku, manipulovanou zlotřilými západními agenturami.

Češi jsou obecně národ skeptický až cynický a k hrdinství (ač může být pro někoho spojení hrdinství a sebevraždy problematické), či nedej bože hrdinskému patosu, se stavíme poněkud podezřívavě. Raději se sami před sebou shazujeme a vymýšlíme si Švejky a Cimrmany, než abychom se dokázali obdivovat osobnostem, které neváhaly pro „vyšší dobro“ třeba i zemřít. Možná právě proto je moc dobře, že se režie filmu chopila na Oscara nominovaná Polka Agnieszka Holland (Evropa, Evropa, Úplné zatmění, V temnotě), protože polská přirozenost je konceptu národní hrdosti podstatně otevřenější. Nemusíme se však bát, že by se naší historie chápal nezasvěcený cizinec. Agnieszka chová k Čechům vřelý vztah a koncem šedesátých let v Praze studovala, takže tehdejší atmosféru zažila z první ruky. Kromě ní a několika jejích nejbližších společníků je jinak štáb veskrze český a v drtivé většině rolí se můžeme těšit na české herce, jako jsou Táňa Pauhofová, Jaroslava Pokorná, Igor Bareš, Vojta Kotek, Ivan Trojan, Jan Budař, Stanislav Zindulka, Ondřej Malý, Martin Huba, David Novotný, Alois Švehlík, Miroslav Krobot, Emma Smetana či Taťjana Medvecká.

Následuje oficiální trailer, a pokud jste film již viděli, dejte v diskusi vědět, co na něj říkáte. Redakce recenzi přinese pravděpodobně až po odvysílání všech tří částí.

Hořící keř: Trailer

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest