Twilight a Bond drtí kina

Twilight a Bond drtí kina | Fandíme filmu
Rozbřesk 2 a Skyfall trhají rekordy. Kolik už stačily obě podzimní pecky nasypat do pokladen světových kin?

Jak už asi víte, fanoušci Twilightu si tento víkend užili finále své oblíbené série, zatímco ostatní diváci mohli být rádi, že pro někoho, kdo sérii neholduje, je závěrečná část alespoň jednoznačně nejpřívětivější. Tak či tak se jedná o popkulturní událost, takže se na druhou část Rozbřesku hrnuly davy. Rozbřesk 2 bodoval už při čtvrteční předpremiéře (v USA se premiéry promítají až v pátek), když utržil 30,4 milionu dolarů a překonal tak všechny předchozí díly ságy (Rozbřesk 1 dokázal utržit 30,25 milion). Malinko slabší to bylo při samotné páteční premiéře. Film sice utržil 71,9 milion USD, což jej řadí na úctyhodné páté místo v tabulce premiér, nicméně v rámci série je Rozbřesk 2 až druhý, o pár tisícovek ho stále předbíhá Nový měsíc, který utržil rovnou 72,7 milionu.

Podobné to ve Spojených státech bylo i z hlediska celého víkendu. Twilight Saga: Breaking Dawn – part 2 utržil ohromných 141,3 milionu dolarů, což stačí na osmou příčku v celkovém žebříčku, nicméně na té sedmé je také v tomto případě Nový měsíc, který při své premiéře dokázal z fanoušků vytáhnout rovnou 142,8 milionu. Ty pravé žně ale přišly teprve ve chvíli, kdy se sečetly zisky z celého světa. Rozbřesk 2 ukořistil za první víkend celosvětově ohromných 340,9 milionu dolarů! Tím zhruba o padesát milionů předběhl Rozbřesk 1 a v kompletním žebříčku úvodních víkendů se zařadil na osmou příčku! Celá série tak utržila v kinech už 2,8 miliardy dolarů a hranici tří miliard překročí jako nic. Až bude všechno sečteno a podtrženo, mohl by se Twilight vyšplhat až na osmou příčku nejvýdělečnějších filmových sérií. Momentálně je na příčce desáté – před ním je LOTR a Spider-Man.

A u tržeb ještě chvíli zůstaneme, protože výtečně si vede také Skyfall. Ten je v kinech 26 dní a za tu dobu stačil utržit 669,2 milionu dolarů. Tím pádem je také nejúspěšnější bondovkou všech dob. Doposud tuhle pozici drželo Casino Royale s 599 miliony. Dohromady už všechny Bondovky utržily 5,7 miliardy dolarů a jsou druhou nejvýdělečnější sérií všech dob, hned po Harrym Potterovi. Což je poměrně kuriózní, vzhledem ke skutečnosti, že Bondovek je 23, zatímco Potterů jen 8. Díky Bondovi si vylepšilo statistiky také studio Sony, které poprvé překonalo dva roky starý rekord (3,5 miliardy dolarů) a poprvé v kinech překročilo hranici 4 miliard dolarů za rok. Největší podíl na tom má právě Bond, ale také Amazing Spider-Man.

Zdroje: BOM, Deadline I, Deadline II, Wikipedia

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest