Biografie hvězd: Morgan Freeman

Biografie hvězd: Morgan Freeman | Fandíme filmu
Batmanův zbrojíř Lucius Fox začal v Hollywoodu zářit až v padesáti letech. Přesto dnes patří mezi nejvyhledávanější herce.

Každý čtvrtek vám ve spolupráci se serverem Videa Česky přinášíme pravidelnou rubriku Biografie hvězd, ve které se naše průvodní slovo snoubí s titulkovanými dokumenty, a ani tentokrát tomu nebude jinak. Minulý týden jsme vám představili Jacka Nicholsona a i tenhle čtvrtek pro vás máme jednoho z členů „staré gardy“. Přičemž u Morgana Freemana je pozoruhodné, že v Hollywoodu se proslavil skoro až v padesáti letech, tedy ve věku, kdy má řada herců své největší hity už dávno za sebou. Možná právě kvůli vyššímu věku (a jeho sametovému hlasu) jsme Morgana zvyklí vídat především v rolích laskavých mentorů, pro které jako by byl stvořený.

V dokumentu se sice dozvíte, že na Oscara byl poprvé nominován za snímek Chytrák (1987), nicméně většina z vás ho poprvé pravděpodobně zaznamenala až v Řidiči slačny Daisy (1989), kterého naše televize omlely ad absurdum. Role laskavého trpělivého řidiče staré upjaté židovky, jako by mu byla psána na tělo. O dva roky později se objevil jako „sidekick“ Kevina Costnera v dobrodružném snímku Robin Hood: Král zbojníků (1991), kde si zahrál araba, který díky své moudrosti a kvalitám charakteru stane pro hrdinu bližším společníkem, než leckterý křesťan. A se šavlí to taky neuměl vůbec špatně.

Jedna z životních rolí měla přijít ale až o rok později, kdy se objevil po boku svého dlouholetého kamaráda Clinta Eastwooda, ve westernu Nesmiřitelní (1992). V téhle demytizaci divokého západu se Eastwood podíval velice střízlivýma očima na nikterak hrdinské, poslední dobrodružství několika stárnoucích pistolníků a Oscary jen pršely. Freeman tentokrát nedosáhl ani na nominaci, nicméně si to vynahradil o dva roky později, když byl nominován za Vykoupení z věznice Shawshank (1994). Povznášející drama z vězeňského prostředí, ve kterém se Freemanův hrdina snaží nepropadnout letargii a udržet si chuť do života, patří k nejpopulárnějším snímkům všech dob a třeba na CSFD si dlouhodobě drží pozici nejlépe hodnoceného filmu.

V dalším roce Morgan nijak nepolevoval ve svém smrtícím tempu. Nejprve ztvárnil ve Fincherově kultovním thrilleru Sedm (1995) stárnoucího detektiva, který má těsně před důchodem, ale jeho poslední případ a mladý parťák v podání Brada Pitta mu ještě na poslední chvíli nadělají pořádné vrásky. Podstatně rychleji se zapomnělo na katastrofický snímek Smrtící epidemie (1995). Film byl sice nabitý hvězdami a příběh o nebezpečné nákaze spolehlivě fungoval, nicméně dnes už po něm ani pes neštěkne. Freeman si ve filmu zahrál vojenského generála.

O Řetězové reakci (1996) jsme mluvili už v souvislosti s Keanu Reevesem a zas taková pecka to není, aby bylo třeba o ní hovořit dvakrát. Proto přeskočíme o rok dopředu, kdy se Freeman vrátil k detektivním thrillerům a natočil Sběratele Polibků (1997). V něm ztvárnil postavu neomilného detektiva Alexe Crosse, který se snaží vyřešit únos osmi mladých dívek. Film byl natočený podle románové předlohy Jamese Pattersona a letos se detektiv Alex Cross vrací ve stejnojmenném filmu, ačkoliv tentokrát už bez Freemana.

Mnohem větší váhu, než řemeslně slušná detektivka, měl však ve stejném roce Amistad (1997), ve kterém Morgan spolupracoval se samotným Stevenem Spielbergem. Freeman si ve filmu zahrál bojovníka proti otroctví, který se během soudního přelíčení v roce 1839 snaží zachránit životy 53 otroků, kteří se vzbouřili proti svému potupnému osudu. Pak ale bohužel přišlo několik hubených let, kdy Freeman nenatočil nic, co by stálo za větší pozornost.

Postupně jsme mohli vidět průměrný thriller Povodeň (1998), lacinou verzi Armageddonu Drtivý dopad (1998), špatně uchopitelnou komedii Sestřička Betty (2000), „herecký koncert“ Podezření (2000), který však potopil slabý závěr a následně ještě další příběh Alexe Crosse, nazvaný Jako pavouk (2001). Pořádný hit na Morgana čekal až o rok později, kdy se objevil v clancyovském thrilleru Nejhorší obavy (2002), jakožto šéf  slavného agenta Jacka Ryana (Ben Affleck). Připomínáme, že příští rok agenta Ryana čeká restart s Chrisem Pinem v hlavní roli.

Pak však bohužel Morganovy fanoušky opět čekalo několik dalších hubených let. Natočil pár filmů, u kterých by málokdo tušil, že vůbec existují a vedle nich veleprůměrné záležitosti jako kingovskou Pavučinu snů (2003) nebo Božského Bruce (2003), kde ztvárnil dobrotivého Boha všemohoucího. K té samé roli se vrátil ještě v Božském Evanovi (2007) a uvažuje se o dalším pokračování. Pak příval pozapomenutých zbytečností nikterak výrazně neustal, nicméně je Freeman začal prokládat naprostými peckami a to se počítá!

Za roli stárnoucího boxerského trenéra Hilary Swank v Million Dollar Baby (2004) konečně získal Oscara a kdyby chtěl, mohl by odejít do zaslouženého důchodu. Naštěstí pro nás v kariéře pokračoval bez nějakého výraznějšího zpomalení, i když mu v té době bylo už 67 let. Hned následující rok opět spolupracoval se Spielbergem, když nás jeho hlas provázel jako vypravěč ve Válce světů (2005), a pak se ve snímku Utržený ze řetězu (2005) objevil v kuriózní roli slepého ladiče pian, který ze zvířecího bojovníka Jeta Li udělá opět člověka. Pak se vrátila tučná léta.

Batman začíná (2005) si Morgan zahrál typickou roli laskavého mentora a Jeho Lucia Foxe asi našim čtenářům není třeba představovat. Roli si zopakoval ještě dvakrát, v Temném rytíři (2008) a v Temný rytíř povstal (2012). Po prvním Batmanovi jsme ho postupně mohli vidět jako naprostého klaďase v 10 položek a méně (2006) a hned nato v roli mafiánského bosse v Nabít a zabít (2006). Potom Freeman pomohl nastartovat režisérskou kariéru Ben Afflecka, když si v jeho prvotině Gone, Baby, Gone (2007) zahrál rozporuplnou roli policejního kapitána se špinavým tajemstvím. O Než si pro nás přijde (2007) byla řeč už ve spojitosti s Jackem Nicholsonem, a tak přeskakujeme rovnou Wanted (2008), kde si zahrál šéfa tajuplného „Bratrstva“, které u nás na Moravě střílí kulky za roh a máchá polomrtvé lidi v léčivém vosku. Úspěšná komiksovka se dočká pokračování.

Dále stojí za zmínku především Invictus (2009), na kterém Morgan opět spolupracoval s režisérem Clintem Eastwoodem. Ve snímku ztvárnil Nelsona Mandelu, který se snaží sjednotit rozpolcenou Jihoafrickou republiku skrz sportovní vlastenectví a rugby. Jedná se o jednu z Freemanových životních rolí, za kterou byl nominován na dalšího Oscara. Možná právě proto se v následujících letech uchýlil k úlohám poněkud odlehčenějšího kalibru (pokud opět pomineme všechny ty podivné filmy, o kterých nikdy nikdo neslyšel). Nejprve jsme ho mohli vidět jako člena komanda „hustých důchodců“ v komiksovém snímku Red (2010), který se příští rok dočká pokračování, a následně se zhostil úlohy vypravěče v mizerném Barbarovi Conanovi (2011). Svou prozatímní filmografii Morgan zakončil laskavým snímkem The Magic Belle Isle (2012), kde se opět setkal s režisérem Robem Reinerem (Než si pro nás přijde). Ten se naší distribuci zatím vyhýbá, nicméně ohlasy jsou nesmírně pozitivní.

A co bude dál? I v dalších letech má Morgan Freeman napilno. Už zkraje příštího roku ho uvidíme v thrilleru Louise Leterriera Now You See Me, ve kterém bude parta iluzionistů během představení vykrádat banky. Následovat bude ambiciózní sci-fi Oblivion, ve které lidstvo žije v rozvalinách světa, zpustošeného útokem mimozemšťanů. Příští rok bychom měli vidět také LASt Vegas, tedy jakési důchodcovské variace na Pařbu ve Vegas. A konečně v roce 2014 nás čekají postupně thriller Olympus Has Landed, kde si Morgan zopakuje roli amerického presidenta a Lego film, ve kterém Morgan namluví jednu z plastikových postaviček.

A to je pro dnešek vše vážení. Užijte si dokument a těšte se na další část. Dokument připravila stanice MNC, rubrika vzniká ve spolupráci se serverem Videa Česky. Překlad pro vás připravila SolamBee. A určitě zavítejte i přímo na VideaCesky.cz a vyjádřete svoji spokojenost, aby překlady filmových materiálů vznikaly i do budoucna.

 

Biografie Hvězd: Morgan Freeman

 

Podfukáři

10.06.2013 | USA, Francie
Akční, Komedie, Dobrodružný, Krimi, Thriller, Mysteriózní
Info o filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest