Recenze: Kletba z temnot

Recenze: Kletba z temnot | Fandíme filmu
Křesťanské vymítání ďábla známe. Jak se zlými duchy nakládají Židé?

Jistě se shodneme na tom, že dnešní horory rozhodně netrpí přemírou originálních nápadů. během posledních pár let tvůrci pouze kopírují zavedené postupy. Když se nad tím zamyslíte, k tomu, aby dnes někdo natočil horor, není potřeba ani pořádné vybavení. Stačí do rohu místnosti postavit kameru s nočním viděním. Když nechcete točit "found footage" můžete se spokojit s nějakou městkou legendou. Pak stačí hned na úvod hodit oblíbené: Natočeno podle skutečných událostí, a čekat, jestli to klapne.

Tohle přesně dělá i Kletba z temnot. Stejně jako u dva roky staré záležitost Nenarození, i zde posedne nevinnou dívku démon Dybbuk. Jenže namísto sličné tmavovlásky, která se musí vyrovnávat s následky nechtěného těhotenství, jde o malou holčičku, jejíž rodiče (Jefery Dean Morgan z Watchmenů a Kyra Sedgwick z Closer) se nedávno rozvedli. Příznaky posedlosti si její okolí logicky vysvětluje právě traumatem z odloučení rodičů. Přece není nic neobvyklého, když si někdo doma začne pěstovat můry, bodá otce vidličkou do ruky a pořád sebou tahá podivnou dřevěnou bednu, kterou koupil ve výprodeji. Tatínek po nějaké době pochopí, že tu opravdu něco nehraje. A po troše googlení je mu záhy jasné, že dcerka musí k židovskému exorcistovi. Děj neokořeňují ani pochybnosti o tom, jestli se třeba opravdu nejedná pouze o dívčino trauma a vše tím pádem nemá realistické vysvětlení. Jde o čistou duchařinu. Bohužel nepříliš děsivou.

 

Na originalitu zapomeňte

Kletba z temnot opravdu není nic originálního. Ovšem o naprostý průšvih také nejde. Pokud překousnete předvídatelný děj, pořád nám tu zůstává docela dobrá atmosféra a solidní herci. Jefery Dean Morgan před několika lety zazářil coby Komediant ve Snyderově adaptaci komiksu všech komiksů Watchmen, ale od té doby jeho kariéra nijak zvlášť nepokročila. Tak nějak se plácá mezi psychopaty (Intimní past) a sympaťáky (Texaský kat, Parchanti). Role starostlivého otce mu sluší, ale ve výsledku by to vyšlo nastejno, kdyby byl obsazen kdokoliv jiný. Mladší, posedlou dceru Em si zahrála neznámá Natasha Callis. Se svým partem se vyrovnává docela dobře, ale ani zdaleka tak obdivuhodně jako například Jodelle Ferland v Silent Hillu.

Povedený trailer
a výběr vcelku zajímavého režiséra, Dána Ole Bornedala, dávaly naději, že by to tentokrát mohlo dopadnout víc, než dobře. Jenže Bornedal, pro nějž šlo o anglický debut, si dovolil točit pouze opatrnou rutinu. Celá režie ho nejspíš děsila víc, než její výsledek. Vše se dá předvídat, „dramatické“ záběry na střechy ala Google Earth doprovází melodické bušení nepříliš zajímavého soundtracku a závěrečné vymítání působí ve výsledku nezáživně a v určitý moment dokonce směšně. Film v divákovi nevzbudí ani pocit nějakého napětí. Od začátku budete vědět, jak to dopadne. (Aneb ať žijí rodinné hodnoty!)

 

Verdikt

Kletba z temnot je rutinní, nezajímavý horor vystavěný na báchorce o posedlosti démonem. Vše je okořeněno rodinným konfliktem a mystickým pozadím ohledně démonovy historie. A samozřejmě se jedná o příběh „podle skutečné události“. Pokud chcete jít do kina na dobrý horor, čekejte, budoucnost snad přinese něco zajímavějšího (dobře působí chystaná Mama nebo Sinister). Pokud se spokojíte s pár lekačkami, klidně jděte. Litovat pravděpodobně nebudete. Do velké míry proto, že si film za týden už nebudete pamatovat.

Naše hodnocení
5/10

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest