První dojmy: Spider-Man: Paralelní světy - Opravdu ten nejlepší pavoučí film?

První dojmy: Spider-Man: Paralelní světy - Opravdu ten nejlepší pavoučí film? | Fandíme filmu
Sony Pictures
Kdybyste do konce roku měli jít do kina už jen jednou, tak rozhodně na Paralelní světy.

Zámořskou premiéru Spider-Mana: Paralelních světů provázely superlativní výkřiky, které film pasovaly do pozice nejlepšího pavoučího snímku vůbec. Nevím, zda bych šel rovnou tak daleko, ale rozhodně jde o skvělý pavoučí film, skvělý animák, skvělý komiksový film a jeden z nejlepších filmů letošního roku.

U zrodu snímku stálo produkční duo Chris Miller-Phil Lord (ten se i podílel na scénáři), které nás potěšilo už nejednou peckou, jako jsou 21 Jump Street nebo Lego Příběh. U Paralelních světů se opět potvrdila jejich hravá obrazotvornost, když propojili celou řadu existujících Spider-Manů do společného filmu.

To s sebou přináší příběh o tom, že hrdinou může být každý, spoustu humoru, neotřelých nápadů, popkulturních odkazů pro zaryté fanoušky i nečekaných překvapení pro pavoučí panice. Pozitivní zprávou je, že ať už jste spidermanovské filmy viděli všechny nebo žádný (o čtení komiksů nemluvě), snímek si užijete. Jasně, fanoušci pochopí řadu drobných pomrknutí, ale Spider-Man je do současného multimediálního prostoru natolik zažraný, že v základních rysech jeho mytologii zná prakticky každý. Film na tom dokáže skvěle stavět, ať už kvůli tomu, že díky zajetým skutečnostem nemusí nic zbytečně dlouho vysvětlovat, ale také si dokáže dělat srandu z klišé, popřípadě překvapit bouráním diváckých očekávání.

Krom chytlavého příběhu, sympatických postav a popkulturních hrátek snímek nabízí také skvělou vizuální stránku a s ní spojené akční pasáže. Film míchá hned několik vizuálních stylů, které jdou ruku v ruce s multidimenzionální vrstevnatostí příběhu. Ze vzletně načrtnutých obrazů se přechází prakticky až ke grotesce a naopak. Plastické, trojrozměrné scény plynule přecházejí v dvourozměrná komiksová políčka, a i když má animace záměrně nižší framerate, aby vás upomínala na to, že jde o kreslený film, jsou všechny akční momenty díky možnostem animovaného média neskutečně dynamické.

Takže ještě jednou: Nejlepší Spider-Man film? Možná. Ale stoprocentně veliká pecka. Víc dojmů v přiloženém videu:

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest