Pí a jeho život: Filosofická malba Anga Lee

Pí a jeho život: Filosofická malba Anga Lee | Fandíme filmu
Ang Lee natáčí vizuálně (a snad i myšlenkově) nabitou adaptaci úspěšného románu. Seznamte se s filmem a pusťtě si první trailer.

Taiwanský rodák Ang Lee patří bezesporu k nejkreativnějším a nejosobitějším režisérům současnosti a navíc se nebojí pohrát si i se závažnějšími a abstraktnějšími tématy. Průřez jeho tvorbou zahrnuje pecky jako Rozum a cit, Tygr a drak, nedoceněného Hulka s Ericem Banou a přirozeně oscarovou Zkrocenou horu (Cena Akademie za nejlepší režii v roce 2006). Je docela namístě, že právě on se chopil filmové adaptace románu Life of Pi (Pí a jeho život) kanadského spisovatele Yanna Martela, jenž je českým čtenářům dostupný od roku 2004 díky nakladatelství Argo. Kouzelný a duchaplný příběh mladého indického chlapce, který po ztroskotání lodi bojuje společně s hyenou, samičkou orangutana, zebrou a bengálským tygrem o holý život ve vlnách Tichého oceánu, ovšem není pouze dobrodružnou povídkou o vůli žít a postavit se osudu, ale je i filozofickou a duchovní sondou do hlavy jednoho neobyčejně bystrého chlapce.

Piscine Molitor “Pí“ Patel je synem ředitele zoologické zahrady a je vcelku logické, že má základní vědomosti o zvířatech, jejich pudech a chování. Když Pí dovrší šestnáct let, jeho rodina se rozhodne emigrovat z Indie do Severní Ameriky na japonské lodi Tsimtsum, přičemž zvířecí osazenstvo jejich zoo cestuje do nového domova společně s nimi. Jenže příroda má jiné plány a loď do kanadského Winnipegu nedorazí, jelikož vinou bouře ztroskotá. V tomto okamžiku začíná to pravé dobrodružství, jež bude zkouškou nejen fyzické, ale i psychické vyspělosti mladého a přemýšlivého chlapce. Musí se vypořádat nejen se skutečností, že přišel o celou svoji rodinu, ale rovněž se vyrovnat s faktem, že záchranný člun bude sdílet s nesourodou zvířecí partičkou. Především soužití s tygrem bengálským – trefně pojmenovaným „Richard Parker“ podle postavy z románu Dobrodružství Arthura Gordona Pyma amerického básníka a prozaika Edgara Allana Poea – bude vyžadovat psychickou výdrž a mentální sílu, kterou Pí může čerpat z dosavadních životních zkušeností a víry v Boha. Na přetřes rozhodně přijdou filozofické otázky ohledně bytí, víry, moudrosti a velikosti jedince, zkostnatělých konvencí moderní doby, solidarity a přístupu člověka k jiným živým tvorům.

 

 

Do titulní role byl vybrán neznámý mladík Suraj Sharma, jenž je prakticky po celou dobu ve středu dění. Ve vedlejších rolích se objeví například Tobey Maguire (Spider-Man 1-3, The Great Gatsby) jako samotný autor knihy, který bude zřejmě vypravěčem tohoto nevšedního příběhu. Mihne se i Gérard Depardieu či ikona indického filmu Irrfan Khan (Amazing Spider-Man). Scénář má na svědomí David Magee, zodpovědný například za rodinný snímek Hledání Země – Nezemě s Johnnym Deppem nebo komediální drama Velký den slečny Pettigrewové s Amy Adams. Očekávat lze celou řadu digitálních efektů a vyhrocenou stylizaci, jež je vzhledem k námětu filmu prostě nutností. Na druhou stranu Ang Lee už mnohokrát dokázal překvapit nejen povedeným vizuálem a nevídanými trikovými sekvencemi (Tygr a drak, Hulk), ale i propracovaným příběhem a vypiplanou psychologií postav (Zkrocená hora).

Nedávno spatřila světlo světa první upoutávka, na které je hned poznat, že Life of Pi je v dobrých rukách. Materiál působí až mysticky čarovným dojmem a požitek nekazí ani syté a barvité zpracování. Klíčovou otázkou přesto zůstává, zda k dokonalé formě a bezchybnému vizuálu dokážou tvůrci přidat i oduševnělý a smysluplný obsah, jenž bude více než jen obvyklým a povrchním filozofováním o ceně a pomíjivosti lidského života.

 

Pí a jeho život: Trailer

 

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest