Disney plánuje zrušit celou řadu projektů zakoupeného Foxu

Disney plánuje zrušit celou řadu projektů zakoupeného Foxu | Fandíme filmu
Podle aktuálních zpráv chce Disney udržet velkofilmovou tvorbu pro celou rodinu, ale řadu dospělých projektů má nemilosrdně zaříznout.

Disney nedávno dokončil koupi studia Fox. Všichni filmoví příznivci jsou samozřejmě zvědaví, jaké změny to na hollywoodském hřišti přinese. A pohled do zákulisí teď nabízí Wall Street Journal.

Podle jeho zdrojů se předpokládá, že televizní část Foxu dál pojede ve zhruba stejné kapacitě, ale filmové studio se bude výrazně zmenšovat a propouštět. V téhle atmosféře se zaměstnanci studia mají dál chovat, jako by se normálně pokračovalo dál, i když vlastně nikdo neví, co příští rok bude. V téhle nejistotě jsou zaměstnanci nespokojení a řada z nich se začala poohlížet po jiné práci. Aby nedocházelo k masivnímu odlivu lidí z klíčových pozic už teď, nabízí jim ve Foxu prodloužení smluv až do roku 2021, i když jde o pozice, které téměř jistě budou zrušené, jako jsou třeba americká část distribuce či marketing.

Jestli má nějaká část filmové produkce svou budoucnost jistou, tak jsou to velké série, jako X-Meni nebo Avatar – ty bude chtít Disney dál ždímat. Kde se naopak očekává zmenšení produkce, to jsou drahé filmy, které nejsou určené pro celou rodinu. Můžeme tedy do budoucna zapomenout na nejrůznější Vetřele či Predátory? Wall Street Journal konkrétně zmiňuje Smrt na Nilu (další Hercule Poirot) či Call of the Wild (fantasy s myšími hrdiny) jako projekty, které mohou přežít, zatímco drama o Ferrarim a Fordovi může skončit v propadlišti dějin, stejně jako třeba horory pro mládež.

Disney údajně hodlá zveřejnit všechny filmy, které v době dokončení akvizice budou hotové nebo alespoň rozpracované. Vývoj filmů je nicméně dlouhý proces, a tak se očekává, že se vývoj a nákup nových filmů ve Foxu příští rok zcela zastaví, než se celá situace zkonsoliduje. Už v posledních měsících tak měl Fox potíže získávat nové projekty, protože nikdo nevěděl, co se s nimi vlastně bude.

V současné době prý není dokonce jisté ani to, jestli Disney udrží značku 20th Century Fox a nadále pod ní bude vyrábět filmy! Jisté je prý to, že se udrží Fox Searchlight, továrna na prestižní filmy (letošní oscarový vítěz Žena ve vodě je právě z jejich kuchyně) a Fox 2000, divize zaměřená na knižní adaptace. Zároveň je ale docela dobře možné, že relativně nenákladná dramata pro dospělejší publikum by Disney mohl využít jako obsah pro službu Hulu, ve které po akvizici Foxu bude mít majoritní podíl, a nemusel by snímky vůbec posílat do kin.

Jak tedy sami můžete vidět, to, čeho se někteří obávali už v době, kdy jednání o prodeji Foxu začala, se začíná pomalu vybarvovat. Disney utahuje opasky, soustředí se jen na ty nejkomerčnější projekty a zdá se, že filmový trh bude zase o něco chudší. Jasně, kompletní převzetí Foxu je ještě daleko a černé vize se nakonec nemusí naplnit, ale prozatím to nevypadá zrovna optimisticky.

Zdroje: Slashfilm, Coming Soon

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest