Bude v budoucnosti filmy schvalovat umělá inteligence?

Bude v budoucnosti filmy schvalovat umělá inteligence? | Fandíme filmu
Universal Pictures
Software dokáže s třikrát větší úspěšností než člověk na základě scénáře rozpoznat hit od propadáku
  1. Kapitola č.1
  2. Kapitola č.2

Nenápadně, stranou ostatního dění, se před časem na festivalu v Karlových Varech uskutečnila prezentace belgické firmy Scriptbook, která vyvinula umělou inteligenci zaměřenou na analýzu filmových scénářů. Co přesně společnost nabízí? Algoritmus, který s přesností třikrát vyšší než člověk dokáže rozpoznat, který scénář má potenciál na úspěch.

Prezentace jako ukázku použila studio Sony a jeho filmy z let 2015-2017. ScriptBook analyzoval celkem 62 filmů, které v daném období studio vypustilo. Z 32 komerčních propadáků, které studio v té době mělo, software zpětnou analýzou scénářů správně rozpoznal 22. Společnost tedy argumentuje, že kdyby Sony používalo jejich software, mohlo se těmto 22 neúspěchům vyhnout.

V současné době je schvalování scénářů v rukou lidí, ScriptBook chce zapojením umělé inteligence vnést do procesu revoluci. Producenti, distributoři i investoři mohou použít program pro zhodnocení rizika, které s sebou každý scénář nese. Systém běží v cloudu a funguje na bázi strojového učení. Prvotní instrukce vkládá člověk, následně otěže přebírá kód, který se neustále učí zpraováváním dalších a dalších dat. V čase přípravy tohoto příspěvku ScriptBook trénoval už na 6500 scénářích.

Systém v tento moment funguje tak, že do něj natáhnete scénář v PDF souboru a během asi pěti minut dostanete podrobnou analýzu projektu. ScriptBook mimo jiného dovede předpovědět, jakou přístupnost snímek na základě scénáře dostane, dokáže zanalyzovat postavy, rozpoznat protagonisty a antagonisty, zhodnotí emoce postav, rozpozná, zda jsou dostatečně zastoupené ženské postavy. Následně předpoví, jaké publikum bude na film chodit, a to včetně jeho věku či rasového zastoupení. A ze všeho nejdůležitější je, že software předpoví tržby.

Podle zástupců společnosti má systém zhruba 84procentní úspěšnost rozpoznávání hitu od propadáku, což by měla být asi třikrát vyšší úspěšnost, než mají lidé, kteří se spoléhají na zkušenost a instinkt. ScriptBook nemusí lidské rozhodnutí nahradit, ale může sloužit jako poradní nástroj, který potvrdí nebo zvyklá vaše předešlé rozhodnutí. V tuhle chvíli ScriptBook nabízí analýzu jednoho scénáře za 5000 dolarů, popřípadě množstevní slevy.

Další kapitola »

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest