Recenze: První očista

Recenze: První očista | Fandíme filmu
Zobrazit dalších 8 obrázků
Jak se povedl již čtvrtý díl zajeté hororové série, ve které je jeden den v roce dovoleno vše, včetně vraždy?
  1. Kapitola č.1
  2. Kapitola č.2

Jedním z klenotů studia Blumhouse je i série Očista. Tato dosud třídílná série se vždy točila kolem jedné premisy: Ve světě filmu existuje v USA jedna noc v roce, při které jsou všechny zločiny na dvanáct hodin legální. Včetně vraždy. Velmi zajímavé téma duchovní otec celé série, James DeMonaco, zpracoval již různými způsoby, a tak bylo potřeba přijít s něčím novým. Čtvrtý díl, pojmenovaný The First Purge (První očista), tak není pokračováním série, avšak jejím prequelem. Úkolem filmu bylo představit, jak vznikla idea Očisty, jak lidé reagovali na tuto kontroverzní událost, a jaká vlastně první Očista byla. Podařilo se však?

Jak jsem již napověděl, příběh začíná v momentě, kdy do první Očisty zbývají dva dny. Nová politická strana NFFA (New Founding Fathers of America) prosadila akci, která je nazývána psychologickým experimentem, a jako testovací lokace byl vybrán Staton Island v New Yorku. Na ostrově se totiž nachází nejvhodnější složení společenských vrstev, což zahrnuje i ty úplně nejchudší. Aby vláda Očistu trochu popohnala, obyvatelům co v průběhu Očisty zůstanou, nabízí finanční odměnu, a více peněz pak, pokud se aktivně zapojí. Obyčejní obyvatelé, místní gangy či blázniví psychopati se tak připravují na to, až budou moci vypustit svůj vztek proti systému.

Začátek filmu je jedna velká reportáž, ve které se krystalizují ústřední protagonisté. Z řad obyvatel to je především drsná Nya (Lex Scott David), její mladší bratr Isaiah, který se do Očisty přihlásí z pomsty, a pak vůdce gangu Dmitri (Y’Lan Noel), jenž je bývalý přítel Nyi, a který chce především ochránit svoje zboží a prachy. V průběhu filmu je však vykreslován jako hrdina, zachránce, takže se jedná o zajímavý paradox. Film už od začátku trpí jedním výrazným nedostatkem, a tím je vysoká předvídatelnost, přesněji pak to, že všechny trumfy celého filmu jsme znali z trailerů a informací oficiálně zveřejněných již před premiérou. Úvod filmu ukazuje, že ač je Očista v jádru věci vědecký experiment, jedná se o politický nástroj, a jeho úspěch se měří hodnotou účasti. Snaha o vykreslení pocitů a obav obyvatel se zužuje na televizní zprávy, nebo na konverzace, které jsou však jednorázové, a po každé další na ni hned zapomenete.

NFFA vše rozdmýchává tím, že nabízí nemalé finanční odměny pro chudé obyvatele Staton Islandu. I když tato akce působí na oko masově (před podpisovými kanceláři stojí fronty lidí), po začátku Očisty ale nemá prakticky žádný dopad. Než první Očista začne, trvá to zhruba půl hodiny, ve které se však scény omezují již na zmíněné rozhovory postav, a po zhruba dvaceti minutách to začne dost nudit. Začátku chybí jakýkoliv drive, a když po každé konverzační scéně přijde další a pak další, hodně rychle to omrzí.

Nic moc se však nemění ani poté, co Očista konečně začne. Skrze jednu z hlavních postav se sice pohybujeme ulicemi Staton Islandu, který je však až na výjimky liduprázdný, a když už dojde na napínavou scénu, je zakončena naprosto triviálně, a nezajímavě. Tenhle postup se opakuje v průběhu Očisty hned několikrát, a průchody temnými uličkami jsou tak jedinými hororovými prvky, které lze na filmu najít. Pokud se totiž série doteď nazývala hororovou, pak První očista je velký hřebíček do rakve tomuto tvrzení. Pár lekaček, a povětšinou nezáživné útěky nočními uličkami totiž rozhodně nestačí na status hororu.

Další kapitola »
Naše hodnocení
5/10

Galerie: 9

Recenze: První očista | Fandíme filmu Recenze: První očista | Fandíme filmu Recenze: První očista | Fandíme filmu Recenze: První očista | Fandíme filmu Recenze: První očista | Fandíme filmu Recenze: První očista | Fandíme filmu Recenze: První očista | Fandíme filmu Recenze: První očista | Fandíme filmu Recenze: První očista | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest