Disney chce X-Meny a zbytek Foxu za každou cenu, a tak miliardy prší

Disney chce X-Meny a zbytek Foxu za každou cenu, a tak miliardy prší | Fandíme filmu
Kdo má doma akcie Foxu, musí si vískat. Trh s videoobsahem se tvrdě konsoliduje, a tak silní hráči tasí šrajtofle.

Přetahovaná pokračuje. Před pár měsíci to vypadalo, že je ruka v rukávě a Disney koupí společnost Fox (přesněji: většinu společnosti Fox) za 52 miliard dolarů. Pak ale před několika dny americké regulační úřady schválily sloučení společností AT&T a Warner a telekomunikační společnost Comcast se v tu ránu přestala obávat a také odvážně vstoupila do hry. Nabídla za Fox 65 miliard. Očekávalo se, jakým způsobem zareaguje Disney. A ten Fox zřejmě opravdu chce, protože zareagoval drtivě. Nabídl rovnou 71, 3 miliardy dolarů. Disney navíc přislíbil převzít dluhy Foxu ve výši 13,8 miliard dolarů. Celkem by tedy na odkoupení společnosti utratil 85,1 miliard dolarů. Zástupci Foxu vždy otevřeně říkali, že Disneyho vnímají pro plánovaný odprodej jako nejlepšího partnera, nicméně hlasující akcionáři si stále ponechávají čas na rozmyšlenou. Peníze jsou přeci jen peníze a Comcast stále může svoji nabídku zvednout. Podle finančních analytiků je důležité především to, aby krom peněz nabídl také akcie (Disney částku nabízí půl na půl v penězích a akciích), protože ty do budoucna mají potenciál nadále růst na hodnotě.

Proč obě společnosti o Fox tolik stojí? Protože trh s videoobsahem se v posledních letech drasticky mění a tradiční společnosti mají pocit, že mladým technologickým dravcům mohou konkurovat skrze utužování pozic. Disney i Comcast trhu dominovali. Disney má dle dostupných informací tržní hodnotu 159 miliard, Comcast 151 miliard. Netflix se za několik let dokázal na 151miliardovou hodnotu vyšplhat také a nadále roste! A na videotrh se pouštějí Amazon, Apple, Google i Facebook.

Jakou sílu konečný vítěz spolu s koupí Foxu získá? Plejádu veleúspěšných značek (X-Men, Avatar, Vetřelci, Simpsonovi…), posílení na trhu se sportovním obsahem, posílení na poli digitální distribuce (30% podíl ve společnosti Hulu) a posílení na poli mezinárodní distribuce (Fox má silnou distribuci v Evropě a Latinské Americe, navíc 39% podíl v evropském satelitním gigantovi Sky).

Když půjdeme do větších podrobností, neznamená Fox jen studio 20th Century Fox (a Hulu a Sky), ale také Fox Searchlight Pictures, Fox 2000 Pictures, Twentieth Century Fox Television, FX Productions, Fox21, FX Networks, National Geographic Partners, Fox Sports Regional Networks, Fox Networks Group International či Star India. Fox má naopak v plánu si ponechat všechny zpravodajská aktiva a do budoucna se věnovat téhle zeštíhlené, soustředěnější formě podnikání.

Uvidíme, jak bude miliardové přetahování pokračovat dál. Do budoucna jde stále o jednu z nejdůležitějších změn v Hollywoodu, takže vás rozhodně budeme informovat.

Zdroje: Coming Soon, Deadline, Deadline II, Variety, Bloomgerg

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest