První dojmy: Tiché místo vás přiměje nevydat ani hlásku

První dojmy: Tiché místo vás přiměje nevydat ani hlásku | Fandíme filmu
Zobrazit dalších 8 obrázků
Premisa je možná lehce přitažená za vlasy, to však nemění nic na tom, jaká je s rodinou uprostřed vražedného světa ticha zábava.

Tiché místo předchází pověst filmu, který se výrazně zapíše do žebříčku největších pecek letošního roku. Zas taková bomba to podle mne není, ale určitě se jedná o poctivě odvedenou žánrovku. John Krasinski a Emily Blunt si zahráli rodiče, kteří se v postapokalyptickém světě snaží uchránit sebe i svoje děti před monstry, která reagují na sebemenší zvuk. Po velkou část filmu tedy sledujeme, jak se postavy snaží zůstat v tichosti, jak se jim zastaví dech, když omylem zakopnou o něco hlučného. Všechny tyhle pocity hrdinů jsou perfektně zprostředkované a práce se zvukem je skutečně obdivuhodná. Stejně tak je příjemné, že jsme vhozeni „in media res“ a film se nesnaží nijak polopaticky vysvětlovat pravidla života v novém světě. Raději nám vše ukáže na praktických příkladech a vše tak působí zcela přirozeně.

Postupně si osvojíme, jak to ve světě s příšerami s alergií na zvuk chodí, máme čas se seznámit s rodinkou a nechat si ji přirůst k srdci. Když se tedy události začnou v druhé polovině zásadně dramatizovat, máme všechny prostředky k tomu, abychom chápali zákonitosti jednotlivých situací a mohli s hrdiny dostatečně soucítit. Jistě, když se nad tím vším zamyslíte, tak to prostě nedává smysl a na každé situaci najdete deset dalších nesmyslů či nekonzistentností. Důležité je nicméně to, že snímek dokáže svoje fungování dostatečně přesvědčivě prodat a vyprávění je dost poutavé na to, že na podobné úvahy není čas ani chuť. Tenhle svět zkrátka nemusí být uvěřitelný absolutisticky, ale jen v mantinelech, které si sám film nastavil a to se daří plnit na výbornou. Pokud máte jen trochu rádi filmy, které vás víc než cokoliv jiného napnou jako struna, nemůžu než Tiché místo doporučit. Další postřehy jsou v přiloženém videu.

Vybrali si k životu tiché místo. Až moc tiché. Jediný hlasitější zvuk se stává spouštěčem pro nepředstavitelný teror, který už čtyřčlenná rodina nechce zažít. Hluk v těchto končinách může znamenat rozsudek smrti. Herec John Krasinski režíruje sebe sama a svou manželku Emily Blunt v psychologickém thrilleru Tiché místo.

Galerie: 9

První dojmy: Tiché místo vás přiměje nevydat ani hlásku | Fandíme filmu První dojmy: Tiché místo vás přiměje nevydat ani hlásku | Fandíme filmu První dojmy: Tiché místo vás přiměje nevydat ani hlásku | Fandíme filmu První dojmy: Tiché místo vás přiměje nevydat ani hlásku | Fandíme filmu První dojmy: Tiché místo vás přiměje nevydat ani hlásku | Fandíme filmu První dojmy: Tiché místo vás přiměje nevydat ani hlásku | Fandíme filmu První dojmy: Tiché místo vás přiměje nevydat ani hlásku | Fandíme filmu První dojmy: Tiché místo vás přiměje nevydat ani hlásku | Fandíme filmu První dojmy: Tiché místo vás přiměje nevydat ani hlásku | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest