Spielberg přísahá, že už nebude upravovat svoje staré filmy

Spielberg přísahá, že už nebude upravovat svoje staré filmy | Fandíme filmu
Zobrazit další 2 obrázky
Moderní technologie umožňují prakticky libovolným způsobem zpětně "vylepšit" starší klasiky. Je takový postup správný a žádoucí?

Doba pokročila, ty tam jsou časy, kdy vrcholnými filmovými efekty byly střih, využití miniatur a nějaká ta nejzákladnější retuš. V době digitální je možné ukázat na plátně úplně všechno. Je to jen otázkou peněz a času. A stejně tak jde cokoliv změnit zpětně, v již hotových filmech. Lákavost takového zásahu je vlastně docela pochopitelná.

Dostal se vám před lety do filmu nějaký zásadní error? Projíždí se v historickém filmu v pozadí moderní auto? Zapomněli herci v maskérně nandat kontaktní čočky správné barvy? To všechno jde velice snadno opravit a u podobných úprav by nejspíš ani značná část skalních fandů neměla příliš velké námitky. Pak je tu ale svůdná chuť předělávat věci proto, že tenkrát na ně nebyly peníze nebo dostatečně moderní postupy. Popřípadě se změnila dobová morálka a vy váháte, zda daná pasáž není v jinak veskrze rodinném filmu zcela nevhodná.

Králem podobných úprav je George Lucas, který hned několikrát měnil své Hvězdné války, s každým dalším vydáním filmu na další generaci nosičů domácího videa. Nejslavnější je asi úprava scény ve vesmírné kantýně, kde v upravené verzi střílí Han Solo po mimozemšťanovi až jako druhý, i když jej v prapůvodní podobě filmu chladnokrevně odpráskne a etabluje se tak jako daleko větší antihrdina.

Steven Spielberg se podobným úpravám vyhýbal, ale v nedávném rozhovoru se rozpovídal o tom, jak se před lety nechal přesvědčit k úpravě E.T. - Mimozemšťana, aby se marketingové oddělení mohlo ohánět tvrzením, že na diváky čeká nový zážitek. V pěti záběrech vyměnil loutku za digitálního E.T.ho a při scéně s agenty FBI jim vyměnil pistole v rukou za vysílačky. Sociální média v té době nebyla tak všudypřítomná, jako dnes, přesto okamžitě explodovala silná vlna odporu nespokojených fanoušků, kteří proti zásahům protestovali. Diváci měli pocit, že přicházejí o dětskou vzpomínku a Spielberg to vnímá jako velké ponaučení. Co se stalo se prostě stalo a minulost je uzavřená kapitola. Do budoucna se tedy Steven zapřísahá, že už nikdy žádný film zpětně neupraví, ať už jej připravoval jako režisér nebo jako producent.

Co vy na to? Jde o správné rozhodnutí? Jste proti zpětným zásahům do dávno dokončených filmů? Nebo vám úpravy nevadí?

Zdroj: Slashfilm

E.T. Mimozemšťan

11.06.1982 | USA
Sci-Fi, Dobrodružný, Fantasy, Rodinný
Info o filmu

Galerie: 3

Spielberg přísahá, že už nebude upravovat svoje staré filmy | Fandíme filmu Spielberg přísahá, že už nebude upravovat svoje staré filmy | Fandíme filmu Spielberg přísahá, že už nebude upravovat svoje staré filmy | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest