Recenze: Roman J. Israel, Esq.

Recenze: Roman J. Israel, Esq. | Fandíme filmu
Sony Pictures
Zobrazit dalších 8 obrázků
Na český trh dorazil krimi-thriller, který vynesl Denzelu Washingtonovi nominaci na cenu Akademie. A opravdu se zdá, že známý herec je i ve vyšším věku stále ve formě.

Denzel Washington si podle všeho libuje v hraní ve filmech, jejichž název nese jméno hlavní postavy. Po Malcolmovi X a Johnovi Q teď přichází na řadu Roman J. Israel, Esq. Hvězdný herec si naposledy střihnul hlavní roli v nízkorozpočtovém kriminálním thrilleru, který je druhým celovečerním projektem režiséra Dana Gilroye (Slídil). Snímek byl uveden v amerických kinech už v listopadu minulého roku a Washingtonovi vynesl nominaci na Oscara a Zlatý glóbus. Posbíral však také převážně vlažné recenze a po finanční stránce za Atlantikem propadl. K českým divákům se proto dostal až v březnu a to pouze na DVD a Blu-ray. Jak se rozporuplný film líbil u nás v redakci?

Washington se v Gilroyově snímku převtělil do opravdu hodně netradiční postavy a po svých běžných úlohách detektivů, vojáků, gangsterů či boxerů tentokrát ztvárnil svérázného obtloustlého advokáta Romana J. Israela (jeho jméno je nám v průběhu děje asi tak dvacetkrát zopakováno, jako by nestačilo, že se tak jmenuje i celý film) s afrem a obrovskými brýlemi. Roman je vynikající právník s mimořádnou pamětí a bývalý horlivý aktivista za lidská práva, jenž ovšem dávno rezignoval na svou kariéru, neboť se mu americký justiční systém zdá příliš nespravedlivý. Pracuje proto ve firmě svého kamaráda Williama, k soudům nechodí, nepoužívá moderní technologie a veškerá jeho činnost se omezuje na nudné papírování v kanceláři a poslouchání jazzu.

Israelův stereotypní život se nicméně od základu změní ve chvíli, kdy jeho přítel a zaměstnavatel v jedné osobě dostane infarkt a společnost převezme bohatý a ambiciózní právník George Pierce (Colin Farrell). Ten si povšimne Romanova nevšedního intelektu a rozhodne se jej vytáhnout z ulity na světlo a dát mu šanci u větších případů. Israel jeho nabídku, ač neochotně přijímá. Netuší však, že se tím zaplete do klubka bouřlivých událostí, které budou mít tragické následky…

Asi největším záporem Gilroyova scénáře je jeho nevyváženost. Snímek má velmi solidní úvod, jenž okamžitě vtáhne diváka do děje. Prvních zhruba 45 minut uteče jako voda. Seznamujeme se s Washingtonovou postavou, což je filmový zážitek sám o sobě. Denzel v roli Romana podává parádní herecký výkon a je nesmírně zajímavé sledovat onoho starého reptajícího podivína, jak pronáší k náhodným kolemjdoucím (často k jejich nevoli) svá životní moudra a vtipné komentáře a úplně se nemůžete dočkat, co se s ním dále stane. Jenže potom se příběh z nepochopitelného důvodu zadrhne. Žádný šokující zvrat stále nepřichází, a i jinak skvělý Washington začne být v neustále se opakujících situacích maličko otravný.

Děj opět nabere tempo až v poslední dvacetiminutovce, takže se sice nakonec dočkáme dramatického vyvrcholení, to však kvůli úplné absenci prostřední části filmu působí uspěchaně až máte při závěrečných titulkách pocit, že by to chtělo ještě pár minut navíc (a to má snímek přes dvě hodiny!). Rovněž ono morální poselství o problémech amerického soudnictví, které nejspíš mělo být autorovým hlavním sdělením, nevyplynulo z příběhu přirozeně a přišlo mi trochu násilně naroubované.

Abych ale jenom nekritizoval, Roman J. Israel, Esq. obecně není špatný film a už kvůli brilantnímu Denzelovi určitě stojí za zhlédnutí. Z herců se vedle Washingtona neztratil ani Colin Farrell, jehož postava si překvapivě také projde pozoruhodným vývojem. A nezklamala ani Carmen Ejogo (Fantastická zvířata a kde je najít) v úloze aktivistky Mayi. Příjemný je též dobře zvolený hudební doprovod.

                        

Verdikt

Trochu zvláštní a dějově hodně nevyvážený thriller, který sráží hlavně nedotaženosti ve scénáři, zejména nezajímavá a utahaná prostřední část snímku, své klady ovšem rozhodně má. Denzel Washington dokazuje, že je stále prvotřídní herec, jenž svým talentem a přirozeným charismatem dokáže pozvednout jinak průměrný film, na lepší výsledek by to nicméně chtělo trochu víc.

Naše hodnocení
6/10
Tento film ještě nebyl čtenáři hodnocen
Tento film ještě nebyl čtenáři hodnocen
Tento film ještě nebyl čtenáři hodnocen

Roman J. Israel, Esq.

10.11.2017 | USA
Krimi, Drama, Thriller
Info o filmu

Galerie: 9

Recenze: Roman J. Israel, Esq. | Fandíme filmu Recenze: Roman J. Israel, Esq. | Fandíme filmu Recenze: Roman J. Israel, Esq. | Fandíme filmu Recenze: Roman J. Israel, Esq. | Fandíme filmu Recenze: Roman J. Israel, Esq. | Fandíme filmu Recenze: Roman J. Israel, Esq. | Fandíme filmu Recenze: Roman J. Israel, Esq. | Fandíme filmu Recenze: Roman J. Israel, Esq. | Fandíme filmu Recenze: Roman J. Israel, Esq. | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest