V Evropě v roce 2017 padl rekord v prodeji vstupenek

V Evropě v roce 2017 padl rekord v prodeji vstupenek | Fandíme filmu
A jak si vedla kina v Česku?

Evropané chodí na filmy rádi. Alespoň o tom vypovídají statistiky z minulého roku. Na základě údajů, které nedávno zveřejnila Evropská audiovizuální observatoř ze Štrasburku, dosáhla loni návštěvnost projekcí na starém kontinentu svého historického maxima. Celkově se v Evropě za rok 2017 prodalo rekordních 1,29 miliardy lístků! To znamená, že každý obyvatel našeho světadílu zavítá do kina téměř dvakrát ročně. Tento výsledek podle agentury „potvrzuje znovunabytou ekonomickou sílu evropského trhu.“ Prodej vstupenek do kinosálů totiž v letech 2010 až 2014 spíše klesal. Jak jsou na tom ze statistického hlediska jednotlivé státy? A které filmy si vedly v evropských pokladnách nejlépe?

Dříve vždy platili za nejnáruživější filmové diváky na starém kontinentu Francouzi. Ti se však nyní s 209,2 miliony prodaných lístků propadli na druhé místo. Na čele žebříčku je vystřídalo Rusko, kde v uplynulém roce navštívilo kino 213,6 milionu lidí, vůbec nejvíce v dějinách této země. Třetí příčka patří Velké Británii (170,6 milionu návštěvníků). Nejprudší vzestup (o neuvěřitelných 22,1 %) v prodeji vstupenek zaznamenalo v roce 2017 Turecko. Zde si cestu do kinosálu našlo 71,2 milionu diváků. Na rekordní čísla dosáhlo loni také Polsko (56,6 milionu), Nizozemsko (36 milionů), Rumunsko (14,5 milionu) a Slovensko (6,7 milionu).

V České republice prodej filmových lístků oproti roku 2016 mírně poklesl z 15,6 na 15,2 milionu. I tak se ovšem jedná o druhý nejlepší výsledek za posledních dvacet let a v rámci Evropy patříme v návštěvnosti kin k lepšímu průměru.

Nikoho patrně nepřekvapí, že nejvíce se v Evropě chodí na americké filmy, které ve většině zemí výrazně válcují domácí produkci. Nejnavštěvovanějšími snímky na starém kontinentu byly v roce 2017 Star Wars: Poslední z Jediů (scénář a režie: Rian Johnson), Kráska a zvíře od Billa Condona a pokračování animáku Já, padouch 3 v režii Kylea Baldy a Pierra Coffina. Poslední jmenovaný byl i komerčně nejúspěšnějším titulem v Česku. Na druhé místo u nás dopluli Piráti z Karibiku: Salazarova pomsta (režie: Espen Sandberg a Joachim Ronning), jinak se vkus českých diváků příliš neliší od zbytku Evropy. Pro úplnost dodejme, že nejnavštěvovanějším českým filmem byla v uplynulém roce Svěrákova smutná komedie Po strništi bos.

Zdroje: Pinterest, Variety, UFD

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest