Oscar 2019: Sedm žhavých kandidátů pro příští ročník

Oscar 2019: Sedm žhavých kandidátů pro příští ročník | Fandíme filmu
Marvel Studios
Zobrazit dalších 23 obrázků
Ano, o sošku nejcennější se hodlá poprat také Black Panther.

Předávání Oscarů 2018 je týden za námi, a tak je na čase si zaspekulovat, kdo se projde po červeném koberci příště. Mnohým čtenářům se jistě bude zdát, že je na takové úvahy ještě dost brzy a v podstatě mají pravdu. Všichni však také víme, jak bývá americká Akademie v udílení zlatých „plešounů“ konzervativní a snadno předvídatelná. Například vítězové letošního 90. ročníku nepřekvapili snad vůbec nikoho.

Proto jsme se odvážili sestavit žebříček sedmi slibných projektů, které podle nás výrazně aspirují na to, nejprestižnější filmové ocenění získat. Na koho se tedy s vysokou pravděpodobností můžeme těšit při rozdávání Oscarů 2019?

1. First Man

Pokud bychom si měli na některého z kandidátů vsadit peníze, nejspíše by to vyhrál nejnovější počin oscarového režiséra Damiena Chazella (La La Land) s názvem First Man, který vstoupí do tuzemských kin 11. 10. 2018. Američané si vždycky libovali v převádění ikonických momentů z jejich vlastních dějin na filmová plátna a přesně toho se nyní dočká jeden z nejzásadnějších okamžiků 20. století – vstup prvního člověka na povrch Měsíce.

Tím člověkem byl pochopitelně americký astronaut Neil Armstrong a Chazellův snímek je adaptací kosmonautovy oficiální biografie First Man: The Life of Neil A. Armstrong od autora Jamese Hansena. Bude pojednávat o Armstrongově životní dráze, včetně proslulé mise Apolla 11 z roku 1969, díky níž se Neil navěky zapsal do historie. Scénář napsal uznávaný Josh Singer, jenž má s životopisnými dramaty, natočenými dle reálných událostí bohaté zkušenosti (Spotlight, Akta Pentagon: Skrytá válka). Do hlavní role si režisér vybral Ryana Goslinga. Spolupráce Chazella s blonďatým sympaťákem se osvědčila už u zmiňovaného La La Land. Proč by si tedy pánové nemohli oscarovou sklizeň zopakovat? Zvlášť když tentokrát pracují se silným vlasteneckým tématem.

Gosling by se po dvou neúspěšných nominacích (Half Nelson, La La Land) mohl na třetí pokus dočkat ocenění za mužský herecký výkon v titulní roli. Chazelle má velkou šanci urvat sošku za nejlepší režii i nejlepší film.

2. Mary Queen of Scots

U životopisných historických snímků ještě zůstaneme. 13. 9. 2018 bude mít v Česku premiéru britský film Mary Queen of Scots od převážně divadelní režisérky Josie Rourke. Autorem scénáře je (na poli celovečerního filmu) debutující Beau Willimon (House of Cards). Klasické kostýmní drama se bude soustředit na mocenský boj mezi dvěma významnými britskými panovnicemi 16. století – anglickou královnou Alžbětou I. a její skotskou rivalkou Marií Stuartovnou. Proč je okolo tohoto zdánlivě obyčejného projektu takový povyk?

Ústřední ženské role totiž ztvární Margot Robbie (Vlk z Wall Street, Sebevražedný oddíl) a Saoirse Ronan (Grandhotel Budapešť, S láskou Vincent, Lady Bird), tedy dvě mladé super-talentované herečky, které byly již v minulosti na Oscara nominovány a zatím v žádné úloze nezklamaly. Poprvé od kultovní Thelmy a Louisy z roku 1991 bychom se tak mohli dočkat kuriózní situace, kdy budou na nejlepší ženský herecký výkon navrženy dvě kandidátky za stejný film.

3. The Irishman

Hollywoodský veterán Martin Scorsese (Zuřící býk, Mafiáni, Letec, Vlk z Wall Street) byl už na Oscara nominován tolikrát (jedenkrát zvítězil), že se s ním zkrátka pokaždé musí počítat. A co teprve, když se mu do jeho nového projektu The Irishman podařilo zlákat staré známé Roberta De Niro, Al Pacina, Joe Pesciho a Harvey Keitela. Film bude vyprávět příběh nájemného vraha Franka Sheerana přezdívaného „Irčan“, jenž údajně zabil přes 25 lidí, včetně amerického odborového předáka Jimmyho Hoffy. Zřejmě naposledy se nám před kamerou sejdou v jediném filmu legendární herecké hvězdy gangsterských snímků, což samo o sobě zavání nějakým tím oceněním.

Jediné, co by mohlo Scorsesemu překazit útok na stupně vítězů je skutečnost, že zatím není jisté, zda se Irishmana podaří dokončit ještě letos nebo bude uvedený až na počátku roku 2019 (to je bohužel asi pravděpodobnější), čímž pádem by se musel počkat na Oscary 2020.

4. The Women of Marwen

Je to už pěkná řádka let, co si slavný filmař Robert Zemeckis potěžkal svého prvního Oscara za nejlepší režii. Ano, bylo to v roce 1995 za Forresta Gumpa. Od té doby Akademie na Roberta poněkud zanevřela. Letos se nicméně zdá, že respektovaný tvůrce možná konečně našel vhodnou látku, jež by se mohla pánům kritikům zalíbit.

Zemeckis právě pracuje na filmu, zatím jen pracovně pojmenovaném The Women of Marwen, a v němž Steve Carrell (40 let panic, Sázka na nejistotu) ztělesní muže, který po brutálním fyzickém napadení trpí duševní poruchou. Zní to jako oscarový námět? Pokud si Zemeckis vzpomene na své vypravěčské nadání z 90. let, pak věříme, že ano. Projekt má vyjít někdy během roku 2018.

5. On the Basis of Sex

Jestli má americká Akademie něco v oblibě, pak jsou to filmy, jež se jakýmkoli způsobem dotýkají rasové, genderové či sexuální diskriminace (vzpomeňte na snímky Philadelphia, Milk či Kód Enigmy). Nominovat kvalitně zpracovaný projekt s takovým tématem je pro pány (a dámy) akademiky prakticky povinností. Nebuďte, proto překvapeni, pokud si za rok pro zlatého plešouna dokráčí někdo z tvůrců životopisného dramatu On the Basis of Sex (režie: Mimi Leder, ceněná tvůrkyně, která v televizi stojí za Pohotovostí či Pozůstalými a má doma dvě Emmy).

Film bude popisovat život a kariéru skutečné americké soudkyně Ruth Bader Ginsburg, která se věnovala boji za ženská práva v USA. Ústřední part byl svěřen Felicity Jones (Rogue One: Star Wars Story). Na základě mínění hollywoodských oscarových analytiků má mladá vynikající herečka nominaci na Oscara takřka jistou.

6. Backseat

A máme tu další vlastenecké téma. Převážně komediální režisér a scenárista Adam McKay, který už ovšem stihl před dvěma lety získat cenu Akademie za nejlepší adaptovaný scénář (Sázka na nejistotu), se v roce 2018 pustil do svého zatím nejodvážnějšího projektu. Drama Backseat bude mapovat působení bývalého amerického viceprezidenta Dicka Cheneyho. Ten byl druhým nejmocnějším mužem USA za vlády prezidenta George Bushe mladšího, a tedy i v době teroristických útoků na Světové obchodní centrum z 11. září 2001.

McKayovi se především povedlo do filmu přitáhnout luxusní herecké obsazení v čele s Christianem Balem (který výrazně ztloustl a oholil si vlasy, takže nejspíš také může pomýšlet na nominaci) Amy Adams a čerstvým držitelem Oscara Samem Rockwellem. S takovou sestavou by McKay musel být pořádný břídil, aby ze svého projektu nevyždímal alespoň jednu nominaci na prestižní sošku. Premiéra nás čeká patrně v prosinci letošního roku.

7. Black Panther

Superhrdinským blockbusterům a komerčním hitům se oscarové žně obvykle vyhýbají. Jenže Černý Panter stihl natolik překonat veškerá očekávání, že se klidně může stát „černým koněm“ příštích Oscarů. Minimálně v technických kategoriích jako jsou nejlepší vizuální efekty, nejlepší střih nebo návrh kostýmů by mu nominace jistě slušela. Velkofilm režiséra a scenáristy Ryana Cooglera navíc v zámoří sklidil hromadu pozitivních recenzí a zabodovat by mohl i díky svému převážně afro-americkému hereckému obsazení.

Podle nejnovějších zpráv to navíc vypadá, že neuvěřitelné se možná stane skutečným a Panther pronikne i mezi prestižnější kategorie jako je cena za nejlepší film. Studio Disney se údajně chystá na podporu černého mstitele spustit rozsáhlou kampaň. O tom, že by Cooglerův snímek mohl prolomit prokletí komiksových filmů a obdržet Oscara v některé z hlavních kategorií se nedávno zmínil také autor trilogie o Temném rytíři Christopher Nolan, jehož The Dark Knight je shodou okolností důvodem, proč se Akademie rozhodla rozšířit počet filmů nominovaných v hlavní kategorii z pěti na (až) deset.

Nebo někdo jiný?

Projektů a filmařů, jež mají šanci na předávání 2019 uspět je samozřejmě ještě daleko více. Steve McQueen (12 let v řetězech) se letos vrací po pětileté odmlce s kriminálním thrillerem Widows (česká premiéra 15. 11. 2018). Stejně tak oscarový vítěz z roku 2014 Alfonso Cuarón (Gravitace, Harry Potter a vězeň z Azkabanu) v roce 2018 uvede svůj nejnovější počin Roma. S novinkou If Beale Street Could Talk přichází také režisér oscarového Moonlightu Barry Jenkins. A uspět by mohl též zkušený tvůrce Richard Linklater (Před úsvitem, Chlapectví) se smutnou komedií Where’d You Go, Bernadette, v níž titulní úlohu ztvární dvojnásobná držitelka Oscara Cate Blanchett.

A jaký je váš názor? Máte už mezi chystanými snímky na rok 2018 nějakého favorita? Podělte se o své tipy v komentářích pod článkem.

The Irishman

USA, Mexiko
Krimi, Drama, Životopisný
Info o filmu

Galerie: 24

Oscar 2019: Sedm žhavých kandidátů pro příští ročník | Fandíme filmu Oscar 2019: Sedm žhavých kandidátů pro příští ročník | Fandíme filmu Oscar 2019: Sedm žhavých kandidátů pro příští ročník | Fandíme filmu Oscar 2019: Sedm žhavých kandidátů pro příští ročník | Fandíme filmu Oscar 2019: Sedm žhavých kandidátů pro příští ročník | Fandíme filmu Oscar 2019: Sedm žhavých kandidátů pro příští ročník | Fandíme filmu Oscar 2019: Sedm žhavých kandidátů pro příští ročník | Fandíme filmu Oscar 2019: Sedm žhavých kandidátů pro příští ročník | Fandíme filmu Oscar 2019: Sedm žhavých kandidátů pro příští ročník | Fandíme filmu Oscar 2019: Sedm žhavých kandidátů pro příští ročník | Fandíme filmu Oscar 2019: Sedm žhavých kandidátů pro příští ročník | Fandíme filmu Oscar 2019: Sedm žhavých kandidátů pro příští ročník | Fandíme filmu Oscar 2019: Sedm žhavých kandidátů pro příští ročník | Fandíme filmu Oscar 2019: Sedm žhavých kandidátů pro příští ročník | Fandíme filmu Oscar 2019: Sedm žhavých kandidátů pro příští ročník | Fandíme filmu Oscar 2019: Sedm žhavých kandidátů pro příští ročník | Fandíme filmu Oscar 2019: Sedm žhavých kandidátů pro příští ročník | Fandíme filmu Oscar 2019: Sedm žhavých kandidátů pro příští ročník | Fandíme filmu Oscar 2019: Sedm žhavých kandidátů pro příští ročník | Fandíme filmu Oscar 2019: Sedm žhavých kandidátů pro příští ročník | Fandíme filmu Oscar 2019: Sedm žhavých kandidátů pro příští ročník | Fandíme filmu Oscar 2019: Sedm žhavých kandidátů pro příští ročník | Fandíme filmu Oscar 2019: Sedm žhavých kandidátů pro příští ročník | Fandíme filmu Oscar 2019: Sedm žhavých kandidátů pro příští ročník | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest