Profile: Bekmambetov natočil thriller na obrazovce počítače

Profile: Bekmambetov natočil thriller na obrazovce počítače | Fandíme filmu
Podívejte se na první ochutnávku z thrilleru o novinářce, která začne zkoumat internetové náborové techniky Islámského státu.

Ruského tvůrce Timura Bekmambetova budete znát jako režiséra Noční či Denní hlídky, popřípadě komiksovky Wanted s Angelinou Jolie v hlavní roli. Od té doby to s ním šlo od deseti k pěti. Abraham Lincoln: Vampire Hunter měl mizerné recenze, Ben-Hur totálně propadl i v pokladnách. Kdo ví, možná právě to je ten důvod, proč to napříště zkouší Bekmambetov minimalisticky.

Jeho novinka Profile se bude odehrávat kompletně na ploše jednoho počítače, což je koncept, který využil například horor Odebrat z přátel nebo do určité míry také Ten co tě sleduje. Sledovat na velkém plátně počítačovou pracovní plochu nemá moc velké kouzlo, a tak experimentální forma zatím nejlépe fungovala asi v českém internetovém seriálu Semestr, kde krátká stopáž a sledování na počítačové obrazovce fungovaly daleko přirozeněji. Budeme zvědaví, jestli se Bekmambetovi podaří s necinematickým formátem nějak zajímavě pracovat.

Téma snímku přitom není vůbec špatné. Vychází z knihy Džihád (In The Skin of the Jihadist) od Anny Erelle, která pojednávala o novinářce, která se při rešeršování náborových on-line technik Islámského státu zamiluje do člena ISIS. Scénář společně s režisérem Napsaly Brittany Poulton (dosud především asistentka v nízkorozpočtovém studiu Blumhouse) a Olga Charina (série Jolki). Podrobnosti o vydání zatím nejsou známy, aktuálně se snímek promítá na filmovém festivalu v Berlíně. Pod první upoutávku přidáváme ještě synopsi českého knižního vydání.

Internet a sociální sítě, to je loviště náborových specialistů z Islámského státu, kteří přesvědčují mladé lidi ze západní Evropy, aby konvertovali k islámu, opustili své domovy a připojili se ke „svaté válce“ proti nevěřícím. Anna Erelle, respektive její fiktivní internetová identita jménem Mélodie, se rozhodne pátrat v hlubinách kyberprostoru za účelem rozkrytí této mašinerie. Záhy je oslovena mužem jménem Bilel, jenž se jí snaží přesvědčit k odjezdu do syrského města Rakká. Začíná kolotoč psychologických triků, manipulací i výhružek. Zpočátku rutinní novinářská práce se mění v noční můru - zvláště poté, co vyjde najevo, že Bilel je pravou rukou nejhledanějšího muže světa, Abú Bakr al Bagdádího.

Zdroj: Deadline

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest