Sony mohlo za směšnou částku koupit celý Marvel

Sony mohlo za směšnou částku koupit celý Marvel | Fandíme filmu
Marvel Studios
Zobrazit další 2 obrázky
A proč Marvel Studios vydaly jako prvního právě Iron Mana?

Momentálně je Marvel na vrcholu úspěchu, a tak druhořadé postavy jako Strážci Galaxie nebo Black Panther vydělávají stovky milionů. Každé studio by chtělo mít tyhle hrdiny ve své stáji. Před lety to ani zdaleka neplatilo. V roce 1996 upadlo nakladatelství Marvel do bankrotu a z problémů se snažilo dostat mimo jiné rozprodejem filmových práv na svoje postavy. Redaktor Wall Street Journal ve své knize o zákulisí Hollywoodu odhaluje, že v roce 1998 mělo studio Sony příležitost koupit od Marvelu filmová práva na většinu jeho známějších postav za 25 milionů dolarů (při započtení inflace by to v dnešní době dělalo zhruba 38 milionů dolarů). Sony tuhle příležitost odmítlo. Proč?

Jeden z tehdejších šéfů Sony, Yair Landau, byl přesvědčený o tom, že postavy Marvelu jsou „všem u pr*ele“, proto vyjednal se studiem Marvel novou dohodu, kdy za 10 milionů dolarů koupil pouze samostatná práva na Spider-Mana. Tak malá důvěra v ostatní postavy panovala. Z tehdejšího pohledu je to pochopitelné. Podle marvelovských komiksů vzniklo do té doby naprosté minimum filmů a většina z nich nebyla úspěšná – V roce 1944 vznikal kino seriál s Captainem Amerikou, Kačer Howard z roku 1986 byl propadák, The Punisher s Dolphem Lundgrenem šel v roce 1989 rovnou na video, Captain America z roku 1990 je dodnes nejhůř hodnoceným Marvel filmem a Fantastická čtyřka z roku 1994 byla tak špatná, že Marvel zaplatil několik milionů za to, aby film nebyl nikdy zveřejněný a nedělal ostudu. Od roku 1992 se snažil Wesley Snipes neúspěšně realizovat Black Panthera (nakonec zkušenosti zhodnotil v Bladeovi), Spider-Manovi nepomohla k realizaci ani účast Jamese Camerona a produkce X-Menů, Daredevila, Hulka, Silver Surfera nebo Iron Mana také nikam nevedly.

Jak to bylo dál, už víme. Spider-Man vydělal stamiliony a pomáhal nakopnout úspěšnou vlnu komiksových filmů. Marvel vzal značky, o které neměl zájem nikdo jiný a založil si vlastní filmové studio. Jako první byl vyprodukovaný Iron Man, protože testovací skupina dětí měla z dostupných hrdinů největší chuť si hrát s Iron Manovými hračkami. Po několika letech vydávání úspěšných filmů odkoupil celý Marvel gigant Disney za čtyři miliardy dolarů. Studiu Sony Spider-Man přestával fungovat, a tak Marvel zaútočil – ředitel Kevin Feige se zastavil za šéfkou Sony, Amy Pascal, a nabídl jí, že Marvel bude pro Sony Spider-Mana vyrábět. Podle legendy byla Pascal tak uražená, že po Feigem hodila sendvičem a řekla mu (jen napůl žertem), aby „ku*va vypadnul“. Nicméně netrvalo dlouho, Marvel svou nabídku opakoval, Sony přijalo a ze Spider-Mana byla znovu úspěšná značka. Filmy Marvel Studios za pouhých deset let fungování jen v kinech utržily přes 13 a půl miliardy dolarů.

Nikde není psáno, že by se v Sony podařilo dosáhnout stejného úspěchu, jako Marvel Studios (pravděpodobně nikoliv), ale i tak nejspíš někoho ve studiu zatraceně mrzí, že se tenkrát neplácli přes kapsu a nepřiplatili těch 15 milionů navíc…

Zdroje: Screen Rant, Slashfilm, THR

Galerie: 3

Sony mohlo za směšnou částku koupit celý Marvel | Fandíme filmu Sony mohlo za směšnou částku koupit celý Marvel | Fandíme filmu Sony mohlo za směšnou částku koupit celý Marvel | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest