Velké a větší snahy Británie o zápis do mapy filmové produkce

Velké a větší snahy Británie o zápis do mapy filmové produkce | Fandíme filmu
Zobrazit další 3 obrázky
Filmové ateliéry nejsou objekty, které by rostly jak houby po dešti. Ale na území Velké Británie je asi vážně tak deštivo, jak se říká. V jejich budování tam téměř závodí.

V předchozích několika dnech bylo schváleno stavební povolení pro první účelově plánovaný filmový ateliér ve Skotsku. Nebylo to bez boje, ale nevole části občanů nakonec nezavážila v neprospěch realizace. Pentland Sudios, což je přidělený název, budou stát na rozlehlé parcele o výměře až 36,5 hektaru a jsou rozšířením studií Pinewood z hlavního města. Stavební pozemky se rozkládají na předměstí Edinburghu a od jejich nového využití si kompetentní slibují pokračování rozmachu oblasti jako vyhledávané filmové lokality. Z poslední doby lze tomuto kraji na účet připsat poskytnutí zázemí pro druhý Trainspotting, nebo nadcházející filmy Avengers 3 a 4. Ambiciózní komplex bude obsahovat šest krytých hal, dvě exteriérové filmovací plochy a vodní nádrž. Samozřejmostí jsou kancelářské objekty a datové centra. Kromě toho však na území vznikne hotel a filmová akademie.

Konkurence ale nespí. Severní Irsko je také na koni a díky Hře o tróny spřádá sen o filmovém studiu, který se rychle stává realitou. V Belfastu čerstvě zbudované Belfast Harbour Studios již dokonce zná první zakázku, čekající jen na zprovoznění objektu (supermanovský prequelový projekt Krypton). Moderní prostory, sestávající z dvou natáčecích hal, nadstandardních produkčních pracovišť a potřebné infrastruktury, mají být po Londýně (aspoň tak si to ve vedení představují) nejlepší volbou pro filmové produkce. Tyto domněnky dále zakládají na atraktivní krajině a minulém využití jejich kraje pro hollywoodské snímky Ztracené město Z, či Drákula: Neznámá legenda.

Že na Britských ostrovech staví snad každý, kdo může, o tom svědčí i hrdě se do prsou bijící Velšané. Také se snaží vézt na neustále se zvětšující, globální vlně poptávky po produkci filmů a seriálů. Půl roku zpátky potvrdila produkční společnost Bad Wolf svůj plán otevřít Wolf Studios Wales. Reagují tím nejen na potřeby filmového průmyslu celkově, ale zároveň na množství své vlastní práce, vyžadující stálou základnu. V těchto vládou podpořených studiích má již společnost v plánu adaptovat Jeho temné esence (trilogii spisovatele Philipa Pullmana, z které jistě mnozí znáte minimálně jednou již adaptovaný Zlatý kompas z roku 2010). Dle prohlášení produkčního dómu si jen toto filmování vyžádá téměř dvacet tisíc čtverečných metrů prostoru se stropy ve výši nad deset metrů. Samozřejmostí je, že místa musí být dost i pro další, současně běžící projekty. Z těchto atributů je zřejmé, že zařízení může být na ostrovní půdě schopný konkurent v boji o přilákání filmařů.

Za všemi zmíněnými snahami nezaostává ani hlavní město. Londýn je na světě za New Yorkem a Los Angeles třetím nejvytíženějším městem filmového průmyslu. V tomto směru jedná starosta města Sadiq Khan už přes rok s agenturami Film London a London Local Enterprise Partnership. Za sebou mají úspěšné posudky uskutečnitelnosti projektu. V plánu není nic míň, než navýšení regionální filmařské kapacity stavbou největšího komplexu filmových studií na území města a prvního studia postaveného na jeho území za poslední čtvrtstoletí. Dokonce i potenciální stavební pozemek byl vybrán v průmyslovém parku Dagenham pro jeho největší rozlohu. V této chvíli se čeká na dostatečný počet investorů. Proslulé Pinewood Studios dostanou důstojného parťáka prezentovaného jako Made in Dagenham, dle stejnojmenného filmu z roku 2010. Starosta města i agentura British Film Commision shodně tvrdí, že kvalita a přínos dosavadní filmové produkce hlavního města si žádá nové prostory k maximálnímu využití příležitostí výroby filmů, ke zvýšení své globální reputace a k nabídnutí práce pro nejtalentovanější mladé lidi z oboru. Veřejnosti je vše předkládáno, jakoby šlo o Hollywood Anglie, ze kterého vzejdou nové hvězdy. Metropole si rozhodně hodlá udržet své popřední postavení. V minulém roce vynesla jen filmová produkce z města a jeho bezprostředního okolí miliardu liber.

Rozmach filmového průmyslu může mít podobný dopad na rozmach výrobního zázemí i v jiných koutech světa, nicméně významné postavení „relativně malého“ území Britských ostrovů bije do očí svým hustým sázením nových studií na ohraničenou plochu krajiny. V konkurenčních Spojených státech jsou produkce, dá se říct, všude doma a pro výrobu blockbusterů využívají velké množství velkokapacitních, zaběhnutých ateliérů. Zde se naopak koukáme na příklad budování nejmodernějších komplexů, které chtějí právě takovým blockbusterům poskytnout nové záchytné body. V přeneseném významu, nejen z nových ateliérů světové třídy v Londýně, ale ze země celkově, může v horizontu několika let, při dosavadním růstu zábavního průmyslu, skutečně vzejít nový Hollywood. Video pod článkem je dokument o dnes již legendárním studiu Pinewood, domovu Jamesa Bonda či Star Wars a desítky dalších zvučných titulů. Obrázky v galerii jsou vizualizace a fotky ateliérů zmíněných v textu.  

 Zdroje: Variety I, II, III, IV, TheGuardian I, IIBelfastLive

Galerie: 4

Velké a větší snahy Británie o zápis do mapy filmové produkce | Fandíme filmu Velké a větší snahy Británie o zápis do mapy filmové produkce | Fandíme filmu Velké a větší snahy Británie o zápis do mapy filmové produkce | Fandíme filmu Velké a větší snahy Británie o zápis do mapy filmové produkce | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest