Justice League: Jak je možné, že se ten slepenec dostal do kin

Justice League: Jak je možné, že se ten slepenec dostal do kin | Fandíme filmu
Zobrazit další 4 obrázky
Cesta Justice League byla trnitá, přesto překvapí, že studio takhle rozpačitý výsledek dovolilo. Za vším jsou podle všeho peníze a politikaření.

O tom, co přesně se stalo s Justice League, se bude spekulovat ještě dlouho. První zákulisní příběh touhy po penězích přinesl hollywoodský The Wrap. Všechno podle něj začalo už společně s úspěchem trilogie Christophera Nolana. Na filmy dohlížel producent Greg Silverman, který dával Nolanovi volnost a vyplatilo se to. Po dokončení trilogie Nolan nechtěl pokračovat a jako svou „náhradu“ podpořil výběr Zacka Snydera. Oba byli podobně staří, oba úzce spolupracují se svými manželkami, rozuměli si. Snyder navíc dříve natočil komiksy 300 a Watchmen, působil tedy jako ideální kandidát. Při přípravách Muže z oceli měl Snyder stejnou volnost jako dříve Nolan. Podle zákulisních informací nečetl Silverman scénář filmu a nechal věci plynout. Man of Steel byl přijatý rozporuplně, přičemž největší kritikou bylo, že se pochmurný přístup k obvykle optimistickému hrdinovi prostě nehodí

Batman v Superman byl ještě temnější, recenze ještě horší, a i když byly tržby v úvodním víkendu rekordní, ve druhém už strmě padaly. Ohlasy jednoduše nebyly dobré. Uvnitř studia údajně zaznívaly hlasy, které žádaly Snyderovo odvolání. Silverman (v té době už prezident Warneru) byl prý na Snydera tvrdý, ale nevyhodil ho. Pouze poslal šéfa DC Films Jona Berga, aby na Snydera při natáčení Justice League dohlížel (údajně kvůli rozpočtu). Silverman byl přesvědčený, že odvolání režiséra by narušilo přípravy filmu a pro veřejnost by bylo signálem, že snímek, a potažmo celý vesmír filmů na něm založený, má potíže - Přípravy Justice League už byly příliš daleko a tak zásadní změna by stála mění a Warner chtěl navenek vyzařovat dojem síly. Podle dalších insiderů u vesla neudržel Snydera Silverman, ale přímo Kevin Tsujihara – ten úplně nejvyšší šéf Warneru.

Následně koncem Silvermana vystřídal v pozici prezidenta Warneru Toby Emmerich a společnost začala jednat o sloučení s telekomunikačním gigantem AT&T. Žádná ze společností nechtěla ukázat slabinu, proto musela Justice League z vnější působit jako hit. Studio proto začalo požadovat, aby se snímek nesl v odlehčeném duchu, podobně, jako úspěšní Avengers Josse Whedona. Se Snyderovým svolením byl Whedon najatý, aby upravil scénář filmu. Po novém roce se Snyder s Warnerem začali přetahovat o to, jak velká míra odlehčení je pro Justice League přijatelná a následně došlo ke skutečné tragédii.

Snyderova dcera spáchala sebevraždu. Nejdřív to vypadalo, že práce bude pro Zacka útočištěm. Jenže to nefungovalo. Warner čím dál tím víc tlačil na další a další odlehčení filmu a zapracování více Whedonových nápadů. Práce rozhodně útěchou nebyla. Nakonec Snyder v květnu 2017 Justice League opustil, aby se soustředil na rodinu a osobní snímek Last Photograph. Natáčení převzal Joss Whedon. Čas se ale neúprosně krátil.

Krátce po odchodu Snydera Wonder Woman potvrdila, že diváci o lehčí snímky skutečně stojí. Whedon se musel rozhodnout, kolik toho ponechá ze Zackovy verze, a kolik toho stihne do listopadu přepracovat. Nepomáhal těsný harmonogram. Kupříkladu Henry Cavill pracoval na Justice League pouze v přestávkách mezi natáčením Mission: Impossible 6 a jak se už probíralo, musel mu být také digitálně odstraněný knír, který mu produkce M:I6 nedovolila oholit. Odložení filmu každopádně nepřicházelo v úvahu.

Jednalo se o zásadní projekt Warneru na rok 2017 a odložení v při vyjednávání s AT&T vypadalo jako výraz slabosti. Vrchní manažeři, Tsujihara a Emmerich, se navíc podle některých insiderů báli o svoje šťavnaté bonusy, o které by mohli přijít. Bonusy totiž byly svázány s Justice Leage a v rce 2018 (po dokončení sloučení s AT&T) mohli být oba pánové ve svých funkcích vyměnění a bonusy by tudíž připadly někomu jinému.

Výsledkem tak byl určitý „Frankenstein“ dvou tvůrčích vizí, požadavků studia a tlaku na to, aby se to všechno za každou cenu stihlo v omezeném čase. Můžeme jen doufat, že další DC filmy podobné politikaření nepostihne.

Zdroj: The Wrap

Galerie: 5

Justice League: Jak je možné, že se ten slepenec dostal do kin | Fandíme filmu Justice League: Jak je možné, že se ten slepenec dostal do kin | Fandíme filmu Justice League: Jak je možné, že se ten slepenec dostal do kin | Fandíme filmu Justice League: Jak je možné, že se ten slepenec dostal do kin | Fandíme filmu Justice League: Jak je možné, že se ten slepenec dostal do kin | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest