Star Wars: Poslední z Jediů: Některá kina odmítají promítat

Star Wars: Poslední z Jediů: Některá kina odmítají promítat | Fandíme filmu
Zobrazit další 3 obrázky
K tomu nová upoutávka varuje před nástupem temnoty.

Nejočekávanější film roku? Jednoznačně Star Wars: Poslední z Jediů. Můžete to zpochybňovat, ale až se sejdeme nad souhrnným žebříčkem letošních tržeb, tak se to potvrdí. Dvě miliardy asi tentokrát pokořeny nebudou, ale není nepředstavitelné, že se snímek zařadí do pětky nejvýdělečnějších filmů vůbec. Kina se tedy nemohou dočkat, až film budou moci nasadit, že? Ne tak docela.

Za úspěchem Disneyho stojí do určité míry tvrdé obchodní praktiky, které teď před premiérou Posledního z Jediů odhalují provozovatelé menších amerických kin. Běžně při nasazení nových filmů dostane filmové studio z každé vstupenky prodané v Severní Americe (v USA a Kanadě) zhruba 55-60% a ten podíl s dalším týdnem klesá (tedy čím déle kino dokáže snímek úspěšně promítat, tím víc si z každé vstupenky může ukrojit). Mezinárodně je situace složitější. Některé filmy (zvlášť menší, nezávislé produkce) rozprodají práva na promítání dopředu za fixní částky a následně už žádný podíl ze vstupenek nedostávají. Pokud se ale jedná o velkou studiovou produkci, dostane Hollywood (podle amerických novinářů) zhruba 40% z ceny prodané vstupenky.

Star Wars: Poslední z Jediů jsou prémiovým produktem, který Disney provozovatelům amerických kin poskytne jedině tehdy, pokud mu odvedou 65% z ceny vstupenky a minimálně po dobu čtyř týdnů jej budou promítat ve svém největším sále. Pevně daná jsou pravidla také pro to, jakým způsobem se film musí v kině propagovat a neoficiálně se hovoří také o tom, že kina musí promítat i Disneyho méně atraktivní filmy (třeba dokumenty o přírodě), pokud chtějí mít nejžhavější blockbustery k dispozici. Při jakémkoliv porušení pravidel dává Disney pokutu stržení dalších 5% z ceny vstupenky (bere si tedy 70 procent, zatímco kinu připadne 30).

A za těchto podmínek některá malá (jednosálová, dvousálová apod.) kina odmítají film promítat. Jedná se vesměs o lokální kina se stálou klientelou, kde drtivá většina zájemců o konkrétní snímek přijde v prvních dvou týdnech a v následujících už by sál zel prázdnotou, takže kina určitě nechtějí nasadit jeden film na čtyři týdny, chtějí promítat něco dalšího. Raději se tak obejdou bez Star Wars docela a v celkovém součtu vyjdou ze situace finančně lépe, i když velký hit ze své nabídky zcela vynechají.

Podobné zprávy jsme v minulosti slyšeli také o Marvel filmech a situace se neomezuje jen na Ameriku. Před dvěma lety se podobná zpráva objevila o provozovatelích kin v Německu, kde nezávislé sály také zkoušely bojovat s Disneyho tvrdými obchodními praktikami. Ať už provozovatelé kin s něčím podobným musí zápasit v Česku a na Slovensku nebo ne, v multiplexech Hvězdné války k vidění budou všude, takže fanoušci nikde na západní polokouli nemusí mít obavu, že by se k nim snímek nedostal do dojezdové vzdálenosti.

Na závěr přidáváme nejnovější upoutávku s řadou nových záběrů:

Rey učinila první krůčky do širého světa ve Star Wars: Síla se probouzí a společně s Finnem, Poem a Lukem Skywalkerem bude ve své epické cestě pokračovat, v další kapitole ságy Hvězdných válek, ve Star Stars: Epizodě VIII. Z minulého filmu se vrací Mark Hamill, Carrie Fisher, Adam Driver, Daisy Ridley, John Boyega, Oscar Isaac, Lupita Nyong’o, Domhnall Gleeson, Anthony Daniels, Gwendoline Christie a Andy Serkis. Nově je doplní Benicio Del Toro, Laura Dern a Kelly Marie Tran. Režíruje a scénář napsal Rian Johnson. Datum české premiéry je stanoveno na 14.12. 2017.

Zdroje: Slashfilm,

Star Wars: Poslední z Jediů

15.12.2017 | USA, Velká Británie, Mexiko, Irsko
Akční, Sci-Fi, Dobrodružný, Fantasy
Info o filmu

Galerie: 4

Star Wars: Poslední z Jediů: Některá kina odmítají promítat | Fandíme filmu Star Wars: Poslední z Jediů: Některá kina odmítají promítat | Fandíme filmu Star Wars: Poslední z Jediů: Některá kina odmítají promítat | Fandíme filmu Star Wars: Poslední z Jediů: Některá kina odmítají promítat | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest