12 Strong: Chris Hemsworth jako moderní voják na koni

12 Strong: Chris Hemsworth jako moderní voják na koni | Fandíme filmu
Zobrazit dalších 5 obrázků
Přehrajte si trailer na válečné drama podle skutečných událostí z Afghánistánu, krátce po 11. září.

Chrise Hemswortha vídáme především jako Thora a čím dál častěji také v komediálních rolích. 12 Strong (dříve také Horse Soldiers) jej ukazuje v jiné poloze. Jedná se o drama natočené na motivy skutečných událostí, přesněji řečeno podle knihy Horse Soldiers Douga Stantona, která u nás vyšla pod názvem Na koních proti Talibánu, popřípadě Bitva o pevnost Qala-e Džangi. Stanton zaznamenal příběh kapitána zelených baretů Mitche Nelsona a jeho mužů, kteří byli těsně po 11. září vysláni do Afghánistánu.

Tam měli za úkol potají navázat kontakt se severní koalicí generála Dostuma a přesvědčit jej, aby se společně postavili proti Tálibánu. Ten měl přesilu čtyřicet ku jedné, přesto se Američané se svými lokálními spojenci pokusili dobýt strategické město Mazáre-e Šaríf. Úzkými horskými kaňony přitom bylo možné projet pouze na koních, se kterými neměli prakticky žádné zkušenosti. Hemsworth říká, že jezdit v sedle v plné polní je úplně jiné, než když si to zkusil při natáčení Thora. K filmu jej už od počátku přitahoval paradoxní výjev moderního vojáka na tom nejstarším dopravním prostředku, a když se s událostí podrobně seznámil s tím, čeho vojáci ve složitých podmínkách dosáhli, okamžitě jej projekt nadchl. Producent Jerry Bruckheimer dodává, že existovala vysoká pravděpodobnost, že všichni zemřou, nicméně jejich úsilí zásadně ovlivnilo další vývoj války.

Snímek natočil neznámý Nicolai Fuglsig, scénář podle předlohy napsali Peter Craig (Město, Blood Father, Top Gun: Maverick) a Ted Tally (Mlčení jehňátek, Červený drak). Dále hrají Elsa Pataky, Taylor Sheridan, Michael Shannon, Michael Peña, Trevante Rhodes, Rob Riggle či Navid Negahban. Datum premiéry je stanovené na 19. 1. 2018. Přikládáme první trailer, fotky a synopsi českého vydání knižní předlohy:

Dramatický příběh o malé skupině vojáků amerických speciálních jednotek, která po událostech 11. září 2001 tajně vstoupila do Afghánistánu a na koních se vydala do boje proti Tálibánu. Nepřítele, který měl čtyřicetinásobnou početní převahu, pronásledovala horským terénem a po řadě urputných bojů obsadila město Mazáre-e Šaríf, které bylo pro porážku Tálibánu strategicky důležité.

Jeho obyvatelé vítali vyčerpané Američany jako osvoboditele. Ovšem potom došlo k nečekanému zvratu. Během kapitulace asi pěti set Tálibánců byli američtí vojáci přepadeni ze zálohy. V ohromné pevnosti Qala-e Džangi bojovali proti mnohonásobné přesile o život. V sázce byl vojenský úspěch celé kampaně. Kdyby vojáci padli nebo byli zajati, mohlo by veškeré úsilí o porážku Tálibánu přijít vniveč. Ve snaze udržet pevnost podstoupili Američané jedny z nejtěžších bojů v městském prostředí v moderní době.

Tento příběh ukazuje, že kombinace prastarých strategií válčení na koních s moderními technologiemi leteckého bombardování může vést ke zdánlivě neuvěřitelným vojenským úspěchům. Důsledná snaha těchto vojáků na koních získat si přízeň obyvatel města a zabránit civilním obětem navíc poskytla cenné ponaučení pro pokračující americké nasazení v Afghánistánu.

Zdroje: USA Today

Galerie: 6

12 Strong: Chris Hemsworth jako moderní voják na koni | Fandíme filmu 12 Strong: Chris Hemsworth jako moderní voják na koni | Fandíme filmu 12 Strong: Chris Hemsworth jako moderní voják na koni | Fandíme filmu 12 Strong: Chris Hemsworth jako moderní voják na koni | Fandíme filmu 12 Strong: Chris Hemsworth jako moderní voják na koni | Fandíme filmu 12 Strong: Chris Hemsworth jako moderní voják na koni | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest