To je první horor, který na domácí půdě pokořil 300 milionů

To je první horor, který na domácí půdě pokořil 300 milionů | Fandíme filmu
Zobrazit dalších 6 obrázků
I s 35milionovým rozpočtem se dá v pokladnách kin nadělat pořádná paseka. Stačí dobré téma, slušné zpracování a správný termín premiéry.

Kasovní zisky vládnou Hollywoodu a nejúspěšnější filmy si “nahrabaly” skutečně závratné sumy. Patří mezi ně snímky různých žánrů, které mají společné jedno: mají v sobě něco, co diváky nekompromisně přitáhlo do kina. Síla zážitku na velkém plátně nebo potřeba vidět film okamžitě způsobily, že pár vyvolených se usadilo na pomyslné špici žebříčku nejvýdělečnějších snímků v historii.

Pro leckoho je docela překvapením, že se mezi ně řadí i osmdesátkový příběh dětí na hraně dospívání, které jsou na stopě běsnícímu klaunovi v malém městečku. Kingovo To dál válcuje svou konkurenci a dosahuje stále na další “nej”. Jedním z nejčerstvějších je titul prvního hororu vůbec, který překonal v domácích, tedy amerických, kinech magickou hranici 300 milionů dolarů hrubých tržeb. Po tom, co film nasadil hvězdnou cifru 123 milionů dolarů hned po prvním zářijovém víkendu, to nevypadá, že by se peníze kdykoli v brzké době valit přestaly. Klaun Pennywise má v kapse nejvyšší cifru za první víkend pro film z hororového žánru a patří mu i nejvýdělečnější pozice mezi adaptacemi Kingových děl. Ostrouhal kvůli němu i ikonický Vymítač ďábla z roku 1973, kterému sebral dlouho nepřekonané první místo mezi eRkovými horory s vůbec nejvyššími hrubými tržbami (232 milionů).

A kdo vlastně ztratil pomyslnou hororovou korunu? Shyamalan může zaplakat, protože se jedná o jeho příkladnou duchařinu Šestý smysl, která při své cestě kinosály utržila “pouhých” 293 a půl milionu dolarů. Zajímavé je zmínit také rozdílný rating obou filmů: proti divácky omezenějšímu eRku totiž Šestý smysl disponoval celkem “přátelským” hodnocením PG-13, které odpovídá přístupnosti od 13 let.

To se díky prodejům vstupenek za tento víkend může postavit do řady s takovými trháky, jako je Gibsonovo Umučení Krista, hravý Deadpool a Americký sniper; ty byly dosud jedinými filmy s ratingem R, které přesáhly hranici 300 milionů v kinech své domovské provenience.

Celosvětová čísla jsou pro tvůrce rovnakým potěšením: minulý víkend se snímek vyšplhal nad 600 milionů dolarů a už má na kontě částku 298,8 milionů za prodej vstupenek mimo USA. Tady se ale ještě bude muset To ještě snažit. Nejúspěšnějším hororem je stále z celosvětového pohledu Šestý smysl s 672 miliony dolary.

Je tu ovšem jeden, na první pohled možná nepostřehnutelný, háček - je pravda, že Muschiettiův hit čistě objemově zvítězil nad jmenovanými filmovými hráči. Pokud bychom ale započítali inflaci, má stále snímek co dohánět. Kdybychom totiž přepočítali 293,5 milionů, které získal ve své době Šestý smysl, dostali bychom dnes částku značně vyšší, přesně 511,8 milionů dolarů. Ve stejném duchu můžeme pokračovat s ostatními snímky: Vymítač ďábla by například dnes ze svých původních 232,9 milionů přepočítal úctyhodných 983,2. Největším ranařem ale zůstává Spielbergův žralok Bruce z Čelistí, který diváky děsil natolik, že se do kina vraceli jako omámení. Do kapes příslušných osob tak tehdy zahučelo 260 milionů dolarů. Taková částka v porovnání se zbytkem nezní zas tak výjimečně, ale v dnešních dolarech by se rovnala výši 1,1 miliardy (!).

To pořád ještě nebylo uvedené v Itálii a Japonsku, tak uvidíme, kam to nakonec celosvětově dotáhne.

Galerie: 7

To je první horor, který na domácí půdě pokořil 300 milionů | Fandíme filmu To je první horor, který na domácí půdě pokořil 300 milionů | Fandíme filmu To je první horor, který na domácí půdě pokořil 300 milionů | Fandíme filmu To je první horor, který na domácí půdě pokořil 300 milionů | Fandíme filmu To je první horor, který na domácí půdě pokořil 300 milionů | Fandíme filmu To je první horor, který na domácí půdě pokořil 300 milionů | Fandíme filmu To je první horor, který na domácí půdě pokořil 300 milionů | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest