Po slabém létu hrozí, že návštěvnost kin bude nejslabší za 25 let

Po slabém létu hrozí, že návštěvnost kin bude nejslabší za 25 let | Fandíme filmu
Zobrazit další 3 obrázky
Diváci volí před kinem stále častěji alternativní zábavu. Jak výrazný pokles je a co to může znamenat do budoucna.

Léto 2017 bylo v amerických kinech nejslabší od roku 2006. První čtvrtletí bylo s filmy jako Kráska a zvíře hodně silné, ale i tak činí propad oproti loňsku (za termín leden-září) už 6%. Loňské tržby činily v amerických pokladnách 11,3 miliardy dolarů a analytici nepředpokládají, že by se takové částky podařilo znovu dosáhnout. Pokud se nebude počítat tržba, ale množství prodaných vstupenek, je situace ještě horší. Průměrná cena lístku meziročně vzrostla z 8,65 na 8,89 dolarů. Není vyloučené, že se letos prodá jen 1,22 miliardy vstupenek, což by bylo nejméně od roku 1992. Příští rok by měl být vzhledem k silné nabídce titulů lepší, ale od vrcholu v roce 2002 křivka s mírným kolísáním klesá neustále.

Můžete namítat, že nežijeme v USA, a že situace na globálním trhu je jiná. Asie ostatně stále roste a táhle celý segment nahoru. To ale neznamená, že nás situace neovlivní. Zaprvé, filmový trh mezinárodně často se zpožděním kopíruje americké trendy. A i když by to tak nebylo, situace za mořem ovlivní to, jakým způsobem budou studia dál pracovat, protože americké biografy pro ně stále znamenají největší část příjmu a pokles v ziscích je třeba nahradit.

Můžeme sledovat dva protichůdné trendy. Na jednu stranu by mohlo vznikat víc menších, realitvně originálních filmů, které letos v USA bodují – jako Uteč, Rozpolcený, Pěkně blbě, Baby Driver a tak dále. Na druhou stranu by mohla studia ještě posílit snahu točit mezinárodní megafilmy. To znamená maximální zjednodušení všeho, aby se zahraniční publikum neztrácelo (ve čtení titulků, v reáliích, v západním myšlení) a důraz na to, aby se na základě filmu dalo licencovat co nejvíc doplňkových produktů hračky, videohry atd. Popřípadě o to víc bude Hollywood usilovat, aby se skutečně dostal do domácností, tak jak už delší dobu vyhrožuje. Nebo bude kladený větší důraz na nejrůznější prémiové formáty (IMAX, 4DX), které šroubují ceny vstupenek nahoru.

Tak či tak, nějakým způsobem zkrátka klesající příjmy ze vstupenek bude Hollywood chtít kompenzovat a na filmové nabídce se to nějakým způsobem projeví.

Zdroje: PxHere, Wiki, Flickr, Flickr II, The Wrap

Galerie: 4

Po slabém létu hrozí, že návštěvnost kin bude nejslabší za 25 let | Fandíme filmu Po slabém létu hrozí, že návštěvnost kin bude nejslabší za 25 let | Fandíme filmu Po slabém létu hrozí, že návštěvnost kin bude nejslabší za 25 let | Fandíme filmu Po slabém létu hrozí, že návštěvnost kin bude nejslabší za 25 let | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest