Recenze: Avengers

Recenze: Avengers | Fandíme filmu
Přání a touhy fanoušků Marvelu se staly skutečností. Avengers JSOU přesně tím našlapaným utkáním superhvězd, po jakém jsme toužili.

Avengers jsou komiksová all-star game, kterou natočil Joss Whedon, což je díky bohu fanoušek každým coulem, který moc dobře věděl, že jeho úkolem bylo zachytit esenci cirka deseti postav, provázat je vzájemnými vztahy, rozpoutat dostatečně velký konflikt, aby nesourodá parta hrdinů musela táhnout za jeden provaz, a do toho především hláškovat, sypat akci, komiksové odkazy a ikonické momenty. Na ploše titěrných dvou hodin se mu tohle všechno povedlo skloubit s ohromnou bravurou a přehledem. Takže pokud někde zaznamenáte na Avengers jakékoliv negativní ohlasy, s klidným srdcem je přejděte. Dotyční zjevně jen nemají v duši místo pro nekompromisní superhrdinský odvaz, který se nestydí za to, že je především mokrým snem každého fandy borců v pestrobarevných trikotech. Od filosofování jsou tu Temný rytíř nebo X-Meni, Avengers především chtěli být zatraceně cool.

Několikrát se hovořilo o tom, že Avengers jde sledovat i samostatně, přesto bych všem doporučil, aby si před premiérou předchozí filmy doplnili / zopakovali. Času na nějaké hlubší poznávání charakterů je v Avengers opravdu málo, a tak pro vás budou jednotlivé postavy daleko plastičtější, když budete mít v čerstvé paměti jejich sólová dobrodružství, kde bylo na jejich detailní prokreslení času dost a dost.

Samotný příběh Avengers začíná ve chvíli, kdy Loki při svém bezcílném putování vesmírným zatracením objeví spojence, kteří mu rádi pomohou s jeho pomstou. Rasa robotických mimozemšťanů Chitauri Lokimu nabídne, že když jim získá mocný Tesseract (kosmickou kostku), na oplátku mu pomohou srazit na kolena Zemi, kterou si tolik oblíbil jeho nenáviděný bratr Thor. Tesseract momentálně zkoumá SHIELD, ale ani celá základna plná zkušených agentů k jeho ochraně nestačí. A tak, když Loki s kosmickou kostkou v kapse unikne, a nechává za sebou totálně zničenou základnu plnou mrtvol, rozhodne se Nick Fury obnovit zamítnutý program Avengers, který má pod sebou shromažďovat výjimečné jedince, jež by si dokázali poradit v podobně nestandardních situacích, na jaké běžní smrtelníci nestačí.

 

Přímočarý příběh nevadí

A to je prakticky celý příběh, přátelé. Cesta k otevření portálu, kterým budou moct Chitauri přicestovat na zem, má ještě jednu menší zákrutu, při které se Loki pokusí předem zničit veškerý potenciální odboj, ale jinak je celý film opravdu točí pouze kolem smrtící hrozby a kolem toho, jestli se Avengers dokážou přestat hádat mezi sebou a hrozbě se postavit. Což samozřejmě vůbec nevadí, protože děj je tu jenom prostředkem k tomu, abychom dostali na filmovém plátně všechny ty cool věci, o kterých jsme nad stránkami obrázkových sešitů tajně snili.

Vezmeme to od toho nejviditelnějšího. Pokud jsme kdy pochybovali o tom, jak si televizní režisér Joss Whedon poradí s velkým rozpočtem, byly naše obavy více než zažehnány. Akce i triky jsou naprosto fenomenální. Bez debat nejlepší, ze všech Marvelovských filmů, dokonce se vůbec nebojím říct, že jde o nejlepší akci v komiksových filmech vůbec! Libovolný Batman či X-Meni jsou oproti Avengerům umírněným večerníčkem, soupeřit by s "Mstiteli" mohl snad jedině Kick-Ass. Akce je plná nápadů, všichni hrdinové dostávají prostor, nikdo nepůsobí jako páté kolo u vozu. Avengeři dokážou zaujmout v soubojích proti nepřátelům i jeden proti druhému, jdou jim sólové akce i vzájemná spolupráce. Všechno působí věrohodně (žádné digitální orgie ala Spider-Man nebo Green Lantern), navzdory zběsilosti jsou akční scény téměř bez výjimky perfektně přehledné a svým měřítkem a pojetím opravdu připomínají ty nejlepší válečné filmy. A pokud jste po hromadě trailerů a klipů měli strach, že všechny dobré kousky už jste viděli, můžete si oddechnout – je to pouze nepatrný zlomek toho, co uvidíte ve filmu.

Jestli u Whedona nebylo jisté, jak si poradí s akcí, tak u vztahů a dialogů se dopředu vědělo, že je na ně odborník. V žádném případě nezklamal. Opět podotýkám, že od filmu s deseti maskovanými hrdiny / uniformovanými superagenty asi nejde čekat nějakou dokonale prokreslenou psychologii, ale v rámci komiksového zjednodušování se Whedonovi podařilo velice přirozeně načrtnout všechny klíčové figury, jejich motivace, vzájemné vztahy i zlomové momenty.

 

Všichni mají své místo

Captain America je vykořeněný Mirek Dušín, který se zoufale snaží najít v dnešní uspěchané době pevnou půdu pod nohama a zároveň je zhmotnělým svědomím, které přicestovalo v čase, aby dalo pořádně na frak požitkářskému Starkovi. Nick Fury žongluje deset různých lží naráz, aby udržel pozemšťany naživu a Bruce Banner neustále přemítá, zda se při zachraňování světa náhodou nestane Furyho pokusným králíkem. Podobné interpersonální dynamiky a nejrůznějších drobnůstek, které ze superhrdinů dělají lidské bytosti, je ve filmu celá řada, takže pokud by vám někdo tvrdil, že Avengers jsou bez emocí, tak asi nemá srdce, protože momenty, jako Capovo definitivní uchopení vůdcovských otěží nebo Starkova morální kocovina (Downey ji dokáže perfektně zahrát bez jediného slova) se každému fanouškovi postav vryjí spolehlivě do paměti. O nekonečné zásobě vtipných hlášek snad ani netřeba hovořit, většinu z nich nedokáže zabít ani otravný dabing, kterému se diváci v menších městech bohužel asi nevyhnou.

Pokud bych měl vedle dabingu něco kritizovat, tak je to možná úvodní čtvrthodinka, ve které nepotkáte žádného ze superhrdinů a pro leckoho by mohla být malinko pomalá. Stejně tak některým divákům bude vadit již zmiňovaný fakt, že je příběh osekaný na dřeň a je čistě funkčním nositelem cool podívané, nesnaží se o nic nového. Také je pravda, že díky obrovskému tempu film sice nestačí ani na okamžik nudit, ale občas jsou přeci jen znát, že toho musel Whedon hodně vystříhat – tu a tam by některým motivům (Captainovo vyrovnávání se s dnešním světem) nebo dokonce celým postavám (Hawkeye je možná na plakátech, ale ve filmu je jen druhořadou vedlejší figurkou) prospělo malinko víc prostoru. Cobbie Smulders (agentka Maria Hill) nikterak zvlášť nepřesvědčila, že má na to, překročit stín svého domovského seriálu How I Met Your Mother a 3D je sice na konverzi slušné, ale jak už to tak bývá, naprosto zbytečné. To jsou ale pouze drobné výtky vůči jinak naprosto báječnému filmu, který královsky baví od začátku až do konce.

 

Verdikt

Jak už bylo řečeno, Joss Whedon je velký komiksový fanoušek, a tak jsou Avengers přesně tím, co od nich skalní fandové čekali. Něco jako když se národnímu hokejovému týmu podaří sehnat ty nejlepší hráče, a ti pak odehrají líbivé utkání plné gólů. Úžasné je už jen to, že na plátně vidíme postavy z pěti různých filmů, jenže to je jen vrcholek ledovce. Whedonovi se podařilo prakticky všem z nich dát rovnocenný prostor, všechny přirozeně zapracovat do událostí a navrch je propojit funkční týmovou dynamikou. Mimo bojiště postavy řeší své malé životní bolístky a sypou bonmoty, které by se daly tesat, a mezi údery a explozemi film předvádí takovou kinetickou hravost, jaká by bez uzardění mohla do učebnic. Avengers jsou živý, hravý film, který dělá všechno proto, aby fanoušky přivedl k nirváně. Nejlepší chytrá zábava od Kick-Ass a jeden ze žhavých kandidátů na film roku.

Naše hodnocení
9/10

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest