Temná věž: Znamenají easter eggs v traileru něco víc?

Temná věž: Znamenají easter eggs v traileru něco víc? | Fandíme filmu
Zobrazit další 2 obrázky
Už v traileru adaptace Kingova veledíla překvapivě hodně pomrkávala na fanoušky mistrových ostatních děl.

Už je sice dávno po Velikonocích, ale trailer k adaptaci Kingova megadíla Temná věž (The Dark Tower) ještě nějaká ta easter eggs přinesl. Řada fanoušků si jich jistě stihla všimnout - určitě ale nebude na škodu je zmínit. Mohly by totiž potenciálně znamenat něco víc než jen pouhé pomrknutí na Kingovy věrné. V dnešní době, která je fascinována společnými univerzy, není úplně vyloučené, že si štáb Temné věže umetá cestičku k vytvoření světa, který by spojil mnohé oblíbené hrdiny z knih krále hororu.

Pamatujete si na šílený úsměv Jacka Nicholsona a jeho ikonickou hlášku “Here’s Johnny!”? Ten výjev není snadné dostat z paměti. Právě psychohororu Osvícení se týká první nenápadný odkaz z traileru k Temné věži. Když totiž jedna z hlavních postav ságy, mladý Jake, sedí u svého terapeuta v ordinaci, můžeme mezi střihy zaznamenat na zdi obraz s hotelem Overlook. Právě ten byl v Osvícení dějištěm - a vlastně i příčinou - řádění démonického spisovatele. Můžeme doufat, že právě tento záběr naznačuje vytvoření Kingova filmového vesmíru?

Ale pojďme dál: druhé "velikonoční vajíčko", které ukázka nabídla, není tak docela možné skrýt. Jedná se totiž o někdejší působiště klauna Pennywise, stvůry, která terorizuje městečko Derry v Kingově dalším proslulém díle, s názvem To. Aktérem, který je se scénou spojený, je znovu Jake. Když ho vidíte stát před zašlým cirkusovým stanem, husí kůže na sebe nenechá dlouho čekat. Když si k tomu přidáte fakt, že se nové zpracování nervydrásajícího příběhu chystá na začátek letošního podzimu, zní teorie o propojení jednotlivých děl ještě slibněji.

Ostatně, samotný Stephen King už léta umně provazuje své příběhy drobnějšími i výraznějšími vlákny. Knihy o Temné věži mají například hodně blízko k jeho další epické záležitosti, ke Svědectví. V šesté části série o Temné věži pak uvedl do děje zlomeného kněze Callahana, který už si své prožil v románu Prokletí Salemu.  Mnoho míst i událostí v Kingových zápletkách “zní vícehlasem”, abych použila slova Jakea Eppinga z knihy Dallas 63, která se nedávno dočkala obstojného seriálového zpracování. Navíc se opakovaně objevují střípky inspirované autorovým životem. Jedním z nich je například jeho nepříjemná zkušenost se škumpou jedovatou, která byla nejnověji zmíněna jedním z dětských hrdinů ve sneak peeku ke snímku To. Pennywise, Dandelo, Karmínový král, Randall Flagg, Walter O’Dim, Marten Široplášť… “To” má u Kinga rozličné podoby a pojmenování, ale jeho podstata je stejná: vždy jde o inkarnaci absolutního zla.

Samozřejmě se jedná spíš o takové mentální cvičení a nereálný fanouškouvský sen. Easter eggs v traileru jsou téměř určitě opravdu jen easter eggs pro věrné fanoušky a žádný provázaný svět se reálně nechystá. Nicméně řekněte, nebylo by hezké se radovat ze společných eskapád Kingových postav, stejně jako je to teď možné třeba s marvelovskými superhrdiny? Představte si, jak by to asi vypadalo, kdyby se na stejném plátně potkali maniakální uberfanynka Annie z Misery, telepatka Carrie a upírobijec Ben z Prokletí Salemu. Všechny by naháněl vzteklý bernardýn Cujo a pistolník Roland Deschain by pak mohl situaci vyřešit za pomoci svých věrných koltů. Dobře, to je trochu uhozená představa. Tvůrcům bychom samozřejmě museli důvěřovat, že by se k podobné kombinaci zvládli nějak rozumně postavit a nesplácali by ji do fantasmagorické kaše.

Nicméně jeden provázaný svět kingovských příběhů se přeci jen chystá. Jak bylo oznámeno v únoru, King se po seriálu 11.22.63 už podruhé vrhl do spolupráce s J.J. Abramsem. Jejich nová společná vize se soustředí na městečko Castle Rock, které není zrovna idylickým místem k životu, a do kterého už King situoval celou řadu svých knih. Teaser s příjemnou znepokojivostí láká na jména, jako jsou Danny Torrance (Osvícení, Doktor Spánek) nebo už zmíněná Annie Wilkes (Misery). Objeví se tu ale třeba i název věznice Shawshank. Na konci se nám naskytne výhled na černočernou mapu státu Maine, který je zároveň Kingovým domovem i středobodem jeho tvorby.

Něco se tedy rozhodně děje. Castle Rock zatím datum premiéry nemá, zatímco Temná věž režiséra Nikolaje Arcela jde do českých kin 3. 8. a do slovenských 24. 8. Uvidíme, jakou cestou se filmaři dají. Už teď ale můžeme s jistotou říct, že nebude jen jedna. Což je přesně podle Kingova gusta.

Temná věž

04.08.2017 | USA, Jihoafrická republika
Akční, Sci-Fi, Fantasy, Horor, Western
Info o filmu

Galerie: 3

Temná věž: Znamenají easter eggs v traileru něco víc? | Fandíme filmu Temná věž: Znamenají easter eggs v traileru něco víc? | Fandíme filmu Temná věž: Znamenají easter eggs v traileru něco víc? | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest