451 stupňů Fahrenheita: Sci-fi ze světa, kde nám média vymývají mozek

451 stupňů Fahrenheita:  Sci-fi ze světa, kde nám média vymývají mozek | Fandíme filmu
Michael B. Jordan a Michael Shannon v adaptaci kultovního románu Raye Bradburyho.

451 Stupňů Fahrenheita (Fahrenheit 451) je román od slovutného Raye Bradburyho (Marťanská kronika, Kaleidoskop a jiné povídky), který teď přivede k životu Ramin Bahrani (99 Homes), který píše scénář společně s Amirem Naderim (99 Homes). Jedním z producentů snímku je herec Michael B. Jordan (Creed, Black Panther), který zároveň ztvární hlavní roli Montaga.

Montag žije v dystopickém světě, kde je lidstvo neustále ve spěchu, touží jen po vlastní zábavě a ztratilo chuť číst knihy. Ty jsou postupně také zcela zakázány. Média a televize slouží k tomu, aby otupovaly populaci a knihy pálí tzv. „požárníci“ (při teplotě 451 stupňů Fahrenheita, tedy zhruba 233 stupňů Celsia). Montag je jedním z nich a nikdy o svojí práci nepochybuje. Každý den se vrací ke svému prázdnému životu s manželkou Mildred, která celé dny kouká na televizi. Pak ale potkává okouzlující sousedku Clarisse, která mu vypráví o dávných dobách, kdy lidé nežili ve strachu a ukazuje mu poznání, které v knihách může najít. Montag postupně začíná zpochybňovat všechny své hodnoty, a když je odhaleno, že doma schovává knihy, musí se dát na útěk, aby si zachránil holý život.

Do další role byl obsazen Michael Shannon (99 Homes, Muž z oceli), který má hrát Montagova kapitána a mentora. Film by měla produkovat televizní stanice HBO. Přidáváme ještě synopsi českého knižního vydání:

Hrdina románu, Guy Montag, žije ve své ohnivzdorné vile obklopen civilizací tryskových aut, raketových letadel, mechanické hudby a také ovšem policejních helikoptér a mechanických „ohařů", kteří svým chemickým čichem neomylně sledují stopu zločince. Kdo je však tímto „zločincem"? Ten, kdo překročí základní zákon této utopistické civilizace, tj. ještě vlastní a čte knihy, kdo nemyslí tak, jak je předepsáno myslet, kdo se pokouší uvažovat samostatně. Tohoto „zločinu" se právě dopustí Montag. A o příšerné, hrůzné štvanici, kterou na něho uspořádá policie ve svých helikoptérách, o zmechanizovaném děsu, který je mu v patách v podobě mechanického ohaře s prokainovou jehlou v čelisti, o úděsné televizní reportáži z této honičky a o konečném zániku onoho odlidštěného světa vypráví tento příběh. Jedno z nejlepších Bradburyho děl, v němž nastavil křivé zrcadlo fantastiky civilizaci moderního světa, jež člověku nepřinese skutečné štěstí, dusí-li v něm to nejcennější - lidskou myšlenku.

Zdroj: Variety

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest