Skvělý trend: Inteligentní sci-fi bez přestřelek frčí

Skvělý trend: Inteligentní sci-fi bez přestřelek frčí | Fandíme filmu
Nemáme nic proti bombastickým sci-fi akcím ala Star Wars nebo Aliens, ale s vesmírem se jde potýkat i s pomocí našich mozků a není to o nic méně zábavné.

Science fiction může mít mnoho podob. Jednou to může být komorní příběh o umělé inteligenci, jako v Ex Machina, podruhé velkolepá space opera ala John Carter, jindy postapokalyptická vize v duchu Vodního světa, a pak pro změnu hororová záležitost ve stylu Horizontu události. Pokud jde ale o hollywoodské velkofilmy s velkým rozpočtem, tak nějak jsme si zvykli na to, že se jedná vlastně o akční filmy ve sci-fi kulisách. V posledních letech se ale něco změnilo.

V roce 2013 zabodovala v kinech Gravitace a od té doby dostáváme rok co rok sci-fi velkofilmy, které se od zbytku vědeckofantastické produkce dost liší. Vesměs chybí souboje s nepřáteli. Protivníkem jsou situace, příroda, čas, popřípadě naše vlastní lidské nedostatky. Problémy se neřeší s pomocí blasterů, odpalovaích raket nebo nohy na pedálu. Místo toho hrdinové přistupují k situacím hlavou a světe div se, ono to není o nic méně napínavé, než všechny ty přestřelky a výbuchy.

Jasně, na epických mezihvězdných konfliktech není vůbec nic špatného, ba naopak. Ale ty vznikají s železnou pravidelností, a tak je jedině dobře, že se mezi ně podařilo vklínit nějakou alternativu. Za poslední přírůstek tohoto soudobého trendu jde považovat aktuální Život (Life), který se sice s postupem času přikloní k zajetým hororovým vzorcům, ale pořád se do značné míry snaží zachovat iluzi toho, že se odehrává v reálných kulisách, s posádkou obyčejných kosmonautů/vědců, kteří se snaží situaci řešit hlavou a v rámci svých omezených možností. Právě život inspiroval následující žebříček, takže neváhejte a dejte vědět, které „realistické“ sci-fi blockbustery z posledních let máte nejraději vy. Popřípadě rovnou napište, jestli jste za tuhle alternativu ke klasickým akčním science fiction rádi, anebo víc preferujete, když to pořádně bouchá.

Život

18.03.2017 | USA
Sci-Fi, Thriller, Horor
Info o filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest