Recenze: Monstrum

Recenze: Monstrum | Fandíme filmu
Zobrazit další 3 obrázky
Stavba Stalinova pomníku nebyla zábava a bohužel takový není ani samotný film.

„Televizní film o výjimečné události, výjimečném lidském osudu a výjimečné době.“ To nejsou má slova, ale oficiální popisek snímku z dílny ČT, odkud film pochází. Samotný popis není daleko od pravdy, jen se celá výjimečnost snímku ztratila v lacině provedené televizní inscenaci, která i přes důstojnou výpravu a hlavní herecký výkon, ztrácí s postupnou stopáží dech a ani smrt několika postav v divákovi nevyvolá patřičné emoce.

Snímek pojednává o architektovi Otakaru Švecovi (Jan Novotný), který vyhrál (nechtěně) zakázku na stavbu Stalinova pomníku v Praze na Letné v 50. letech minulého století. Tento monstrózní patnáctimetrový pomník psychicky zničil jak svého strůjce, tak i jeho blízké okolí. Filmu se dobře daří vykreslit tvrdý komunismus a hlavního protagonistu v podání Jana Novotného, na kterém vlastně celý snímek stojí. Jeho postupný psychický rozklad a stoupající opovržení jak od jeho okolí, tak i od sebe samého, jsou skvěle podané a myslím, že kdyby Švece ztvárnil jiný herec, tak by byl výsledný snímek ještě zapomněníhodnějším.

Zbytek obsazení, i přes jména jako Zuzana Stivínová, Martin Kraus či Miroslav Etzler, nestojí za zmínku. Kvalitní herci se ztrácejí v plytkém scénáři, který neoplývá originalitou anebo alespoň z části jedinečný pojetím. Monstrum má klasických 90 minut, ale dokáže místy nudit i tak, a to díky všednímu vyprávění. Celý snímek působí strašně obyčejně, a i přes několik dějových “zvratů“ mi bylo vlastně jedno, co se tam děje. K postavám si nemá divák šanci utvořit sebemenší vztah, a tak jakákoli sebevražda či ohrožení na životě nemá patřičný emocionální dopad.

Režisér a i scenárista Viktor Polesný se jistě snažil, ale stejně jako jeho loňský historický Zločin v Polné, ani zde nedokázal ničím překvapit a opět jede na vlně průměrně pojaté historické události. Samotné filmařské řemeslo není na televizní film špatné, jen by to chtělo víc scén v exteriérech a méně sochařského ateliéru, ve kterém se valná část příběhu odehrává. Kamera ani hudební doprovod nevyniknou, ale zpracování samotného pomníku, dobové výpravy a menších vizuálních efektů se opravdu povedlo.

Mým hlavním problém je tak hlavně neambiciózní průměrné pojaté vyprávění a nepropracovaný scénář. Film nedokázal vytěžit potenciál této výjimečné historické události a výjimečné osobnosti, což je na takový lidský osud vážně škoda. Zhlédnutí Monstra ve vás nezanechá nic víc než jen vědomí toho, že stavba pomníku nebyla procházka růžovou zahradou, a že je Jan Novotný bravurní herec, který by měl dostávat víc hlavních rolí. Nic víc nic míň.

Snímek se promítal na filmovém festivalu Finále Plzeň, ale bohužel bez delegace, která by objasnila datum premiéry. Proto zatím nemáme žádné informace o tom, kdy snímek Česká televize uvede.

Naše hodnocení
5/10

Galerie: 4

Recenze: Monstrum | Fandíme filmu Recenze: Monstrum | Fandíme filmu Recenze: Monstrum | Fandíme filmu Recenze: Monstrum | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest